Рада може не встигнути розглянути зміни до Конституції - нардеп

Рада може не встигнути розглянути зміни до Конституції - нардеп

Децентралізація
Укрінформ
Верховна Рада цього скликання може не встигнути розглянути зміни до Конституції в частині самоврядування.

Про перспективи законодавчих змін задля продовження реформи децентралізації в коментарі Укрінформу розповів народний депутат, член Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук.

“На розгляді в парламенті є підтриманий в першому читанні в Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування законопроект про основи адміністративно-територіального устрою, друге — це питання, пов'язані зі змінами до Конституції. Є закон, який на сьогодні діє, де включені питання про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Для того, щоб відкрити шлях вирішенню питань щодо змін до Конституції в частині реформи самоврядування, потрібно цей закон (мова йде про законопроект 2217- а, який було внесено Президентом в 2015 році — ред.) розглянути і визначитися, чи варто його ухвалювати. А потім вже вносити ті зміни до Конституції, які сьогодні на часі і мають продовжити реформу децентралізації. Наприклад, треба закріпити в Конституції такі поняття, як об'єднана територіальна громада”, - сказав Федорук.

Він зазначив, що на поточній сесії це питання навряд чи буде розглянуто. “Це питання наступної сесії. Хоча знову ж таки потрібно буде направляти в Конституційний суд (нові зміни до Конституції в частині реформи самоврядування — ред.), і цей склад парламенту може не встигнути розглянути повністю даний законопроект”, - сказав Федорук.

Читайте також: Індійський слон на буковинській землі: як Вашківці туристів приманювали

Стосовно вірогідності продовження роботи Ради для розгляду змін до Конституції, народний депутат зауважив, що комітет піднімав це питання, але немає інформації про продовження роботи парламенту.

Федорук також зазначив, що питання адміністративно-територіального устрою мають бути у віданні центральних органів влади. “Питання адмінтерустрою — це питання центральної влади, це досвід європейських країн. І сьогодні не можна говорити про адмінтерустрій, щоб такі рішення ухвалювали районні чи обласні ради. Це питання центральних органів влади”, - наголосив він.

Як повідомлялося, 31 серпня 2015 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект Закону України № 2217а “Про внесення змін до Конституції України” (щодо децентралізації влади).

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-