Одесити під міськрадою вимагали зупинити скандальне будівництво на Ланжероні

Одесити під міськрадою вимагали зупинити скандальне будівництво на Ланжероні

Фото
Укрінформ
В Одесі 14 січня пройшла акція протесту перед адмінбудівлею міськради з вимогою зупинити будівництво багатоповерхової споруди на центральному пляжі Ланжерон, поряд з дельфінарієм "Немо".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Приводом послужила загибель 32-річного будівельника Вадима Павлюка внаслідок падіння автокрана. Сталася трагічна подія 12 січня.

"Протягом суботи на будмайданчику на пляжі Ланжерон скоєно не менше трьох правопорушень: і неправомірне застосування вогнепальної зброї проти активістів, і бездіяльність поліцейських, і можливе позбавлення медичної допомоги травмованої краном людини. Крім того, ми стали свідками незаконного будівництва в районі пляжу, проти якого вже не раз влаштовували акції протесту", - зазначив лідер ГО "Збережемо Одесу самі" Юрій Нікітін.

Акція "Дельфінарій на кістках" / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

За його словами, "усе це - результат правового нігілізму з боку чиновників міськради і бездіяльності правоохоронців, що раніше привело до загибелі трьох дітей у реконструйованому таборі "Вікторія", а зараз - до смерті робітника через порушення техніки безпеки на будівництві. Тому ми вимагаємо від міськради: зупинити будівництво, тим більше, що дозвіл ДАБІ на будівництво споруди в районі пляжу восени було відкликано".

Читайте також: Смерть будівельника на Ланжероні: в одеському главку прокоментували дії поліції

Голова одеської ГО "Зелений лист" Владислав Балинський нагадав, що відразу після суботньої трагедії, о 15 год. 15 хв., охоронці будови не допустили на будмайданчик бригаду "швидкої допомоги" і не надали інформації про стан потерпілого робітника, що підтвердив в.о. директора центру екстреної медичної допомоги Владислав Терлецький. Другий виклик надійшов о 22 год. 20 хв., і знову люди в чорній уніформі довго не допускали медиків до потерпілого. Схоже, чергова трагедія сталась внаслідок реалізації нових корупційних схем і порушення вимог законодавства на будівництві".

Висловили обурення з приводу триваючого зведення капітальних споруд на пляжі Ланжерон також Юрій Дьяченко, Яна Титаренко, Олександр Дроздов та інші громадські активісти.

Учасники акції протесту, що проходила під гаслом "Дельфінарій на кістках", передали міському голові Одеси Геннадію Труханову спільного листа з вимогою - зупинити будівництво споруд у курортній зоні міста, допоки правоохоронці не виконають розпорядження генерального прокурора України про перевірки наявності усіх необхідних дозволів у забудовників.

Варто зазначити, що очільник управління ДАБК Одеської міськради Олександр Авдєєв 14 січня так прокоментував ситуацію щодо будівництва багатоповерхової споруди на пляжі Ланжерон: "Ми неодноразово зверталися і до обласного ДАБКу і ДАБІ України з проханням провести перевірки законності даного будівництва. Однак станом на середину січня жодної офіційної відповіді не маємо. З урахуванням загибелі робітника на будові ми ще раз звернемося до ДАБІ, оскільки у нас немає повноважень самим проводити перевірки будови на Ланжероні".

Як повідомлялося, поліція Одеси розслідує обставини загибелі 11 січня робітника на будмайданчику поряд з дельфінарієм "Немо". Відкрито провадження за ознаками ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою), а також друге провадження за ознаками ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України - за фактом протиправної стрілянини охоронцями фірми "Зевс" на будівельному майданчику.

4 грудня генеральний прокурор Юрій Луценко запевнив журналістів, що в Одесі буде призупинено будівництво в курортній зоні, поки прокурори за його розпорядженням перевірятимуть наявність усіх дозвільних документів у забудовників. Луценко констатував, що причиною нападів на активістів в Одесі є те, що активісти застосовують силу для боротьби з порушеннями, зокрема, з незаконними забудовами.

"Потрібно розібратися, чому навколо будівництва стільки напівкримінальної та кримінальної активності. Відповідь очевидна: більшість забудовників не мають повного пакета документів і користуються наближеністю до влади, щоб отримати шматок землі", - констатував генпрокурор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-