Смерть будівельника на Ланжероні: в одеському главку прокоментували дії поліції

Смерть будівельника на Ланжероні: в одеському главку прокоментували дії поліції

Укрінформ
У поліції вважають, що дії правоохоронців та інших служб, причетних до фіксації і розслідування загибелі робітника на будмайданчику пляжу Ланжерон, були правомірними. 

Водночас у ГУ НП заявили про друге відкрите кримінальне провадження за фактом правопорушення з боку охоронців будови. Таку позицію ГУ НП в Одеській області висловив у Facebook радник очільника главку Нацполіції Руслан Форостяк.

"Нещасний випадок на приватному будівництві вчора (в суботу - ред.) викликав неабиякий резонанс. Є необхідність надати об'єктивну інформацію, не торкаючись самого факту, оскільки лунають дорікання на адресу правоохоронців і набирають обертів конспірологічні теорії", - зазначив Форостяк.

За його словами, отримавши близько 15 год 45 хв. інформацію про нещасний випадок (на будові пляжу Ланжерон - ред.), через півгодини на місце події прибула машина "швидкої допомоги", що "констатувала смерть і повідомила про це поліцію. Після отримання офіційної інформації подію було зареєстровано і направлено слідчо-оперативну групу Приморського відділу поліції".

Правоохоронці, які прибули на місце події, заборонили чіпати сам кран і порушувати обстановку на місці пригоди, "враховуючи смерть робітника за обставин, в яких є ознаки ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання про внесення відомостей до ЄРДР за ознаками вказаного злочину".

Форостяк також констатував, що "після появи громадських активістів та журналістів виник конфлікт з охоронцями забудови. Один з них здійснив кілька пострілів у повітря. За цим фактом відкрито провадження за ознаками ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Вилучені гільзи та зброя, що виявилась стартовим пістолетом, а стрільця доставлено до райвідділку, де встановлено його особу, він також дав письмові пояснення".

Форостяк додав, що "смерть на будівництві... - частіше за все наслідок нехтування правилами безпеки робіт. Відповідальні особи будівельної організації несуть кримінальну відповідальність за належне дотримання всіх необхідних вимог і правил захисту життя та здоров'я робітників".

У свою чергу лідер одеської ГО "Зелений лист" Владислав Балинський звернув увагу на інші важливі обставини. Зокрема навів твердження робітників на майданчику про те, що "кранівник відмовлявся працювати в таких умовах (після дощу з подальшим підмерзанням ґрунту на майданчику - ред.), але його "змусили".

За словами Балинського, "робітники... не були оформлені на даному підприємстві!", а після падіння автокрана будівельники "почали викликати "швидку" на місце події, але бригаду медиків охорона не допустила до місця події, посилаючись на те, що це приватна територія".

Природоохоронець додав, що йому стало відомо про загибель будівельника о 20 год. 40 хв., коли на майданчик прибула оперативно-слідча група Приморського відділення поліції Одеси, але ніяких слідчих дій, за його спостереженням, "СОГ не проводила, ніхто так і не констатував смерті робітника... Замість цього на майданчику командують люди в штатському і вже щосили працює автокран - нібито для звільнення затиснутого тіла".

Читайте також: На пляжі Ланжерон через падіння автокрана загинув будівельник

За словами Балинського, коли він о 21 год. був на об'єкті, то "присутні на майданчику три співробітники поліції не змогли відповісти на запитання: хто і коли констатував смерть людини, що роблять сторонні на місці ймовірного злочину і які слідчі дії ними проводилися".

Балинський констатував, що згодом на майданчику з'явились близько 20 кремезних хлопців у чорних одностроях і без розпізнавальних знаків під'їхали на машинах охоронної фірми "Зевс". Вони схопили оператора 7-го телеканалу і виволокли його за межі будмайданчика. Потім теж саме зробили з журналісткою. "У цей момент я звертався до співробітників поліції, але вони просто відверталися... Поліція не діяла й тоді, коли двоє із "Зевса" дістали пістолети і прямо над головами людей зробили шість (4 + 2) пострілів у повітря".

За словами природоохоронця, "після 22 год. поліція, нарешті, викликала державну "швидку допомогу", яка констатувала смерть людини, чиє тіло пролежало щонайменше вісім годин на морозі".

Він також зауважив, що "дозвіл ДАБІ на будівництво цього об'єкту на Ланжероні був скасований, але "власники гнали будівництво як божевільні, на порушення вимог техніки безпеки".

У грудні глава ГПУ Юрій Луценко запевнив одеських журналістів, що в місті буде призупинено будівництво у курортній зоні, поки прокурори за його розпорядженням перевірятимуть наявність усіх дозвільних документів у забудовників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-