Експерти U-LEAD пропонують обговорити співпрацю тергромад

Експерти U-LEAD пропонують обговорити співпрацю тергромад

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» запрошує до обговорення механізму співробітництва територіальних громад (ММС) органи державної влади, органи місцевого самоврядування, асоціації органів місцевого самоврядування.

Про це повідомляє портал “Децентралізація”.

“У процесі децентралізації утворюються громади, що мають різну спроможність. Тож одним із способів створення системи надання адмінпослуг у громадах з меншою спроможністю може бути використання ММС, коли громади поєднують зусилля у створенні центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), додаткових точок доступу до послуг (віддаленого робочого місця адміністратора ЦНАП - ВРМ) тощо. Не всі органи місцевого самоврядування (ОМС) знають про такі можливості, про механізм ММС. А громади, що першими проходять шлях апробації ММС у сфері адмінпослуг в Україні, зустрічаються зі значними викликами, та іноді припускаються помилок”, - йдеться у документі, запропонованому до обговорення.

Зокрема, з огляду на досвід співпраці громад з Програмою «U-LEAD з Європою» визначено наступні проблемні питання: організаційно-правова складність утворення віддаленого робочого місця адміністратора ЦНАП (ВРМ) або територіального підрозділу ЦНАП на підставі договору про ММС у громаді, що не має власного ЦНАП; вибір правильної (законної та доречної) форми співробітництва для сфери адмінпослуг; складна та тривала процедура укладання договору про співробітництво за загальним правилом, та невизначеність обов’язкових етапів укладання договору про ММС у формі спільного проекту; неможливість приєднання до діючих договорів ММС без застосування повної процедури укладення нового договору.

Читайте також: Тетяна Татарчук, директор Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування

Також зазначається, що зараз реєстр договорів про співробітництво територіальних громад, розміщений на веб-сайті Мінрегіону, містить інформацію про 276 договорів.

Загальна кількість договорів у сфері адміністративних послуг (де про це можливо зробити висновок з предмету співробітництва) – 53 договори.

Більшість договорів укладена громадами, які беруть або брали участь у Програмі «U-LEAD з Європою», за напрямком покращення якості адміністративних послуг.

Пропозиції, коментарі, зауваження приймаються до 22 січня 2019 року.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-