Бюджети тергромад Одещини зросли до 12 разів

Бюджети тергромад Одещини зросли до 12 разів

Децентралізація
Укрінформ
Завдяки реформі децентралізації бюджети 28 об'єднаних територіальних громад Одещини, з урахуванням міжбюджетних трансфертів з держбюджету, зросли у 7-12 разів.

Помітні зміни на краще упродовж останніх років, зокрема, і в Великомихайлівській та Березівській громадах, керівники яких зустрілися 11 грудня з одеськими журналістами в рамках прес-кафе "Презентація стратегій розвитку ОТГ". Організатором заходу виступив Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вагомі здобутки, зокрема, у Великомихайлівської селищної та Березівської міської об'єднаних громад, яких вони добиваються завдяки реалізації затверджених планів стратегічного розвитку. Керівники цих ОТГ поетапно розробляли стратегії розвитку населених пунктів спільно з депутатами і місцевими підприємцями, працівниками закладів освіти, охорони здоров'я, залучали також експертів ОЦРМС. Причому враховували величину бюджету ОТГ, особливості бізнес-середовища, перспективи розвитку місцевих промислів, демографічну ситуацію і природні ресурси", - зазначив радник з регіонального розвитку Одеського ЦРМС Віктор Бондарук, коментуючи результати стратегічного розвитку цих громад.

Він підкреслив, що це сталося тому, що водночас із підтримкою з боку держави реформи місцевого самоврядування зросла й відповідальність лідерів та депутатського активу за успішний розвиток новоутворених громад. Саме там, де керівники налаштовані на позитивні зміни, краще використовуються земельні ресурси, наповнюються за рахунок співпраці з підприємцями місцеві бюджети, ремонтуються дороги і заклади культури та освіти.

Як наголосив секретар Березівської міської ОТГ Сергій Шевченко, "ми отримали разом з більшими повноваженнями і фінансами не лише можливість самостійно ухвалювати стратегію розвитку, але й усвідомлюємо відповідальність перед громадою за реалізацію наміченого. Якщо раніше планували розвиток Березівки на рік, то в цьому році затвердили перспективний план на 2019-2027 роки. В його основі - розвиток мережі підприємств переробки продукції агросектору, торгівлі та послуг туристичної індустрії".

Виходили з того, зауважив Шевченко, що громада має родючі землі, кадри для розвитку таких підприємств, оскільки у Березівці функціонують аграрний ліцей та вище профтехучилище Одеського політехнічного університету, єдиний на Одещині гірськолижний курорт.

"Тож ми ставили за мету, формуючи стратегію розвитку, знайти свої "точки зростання", сповна використати наявні ресурси. Плануємо також розгорнути готельне будівництво", - зазначив Шевченко.

У свою чергу голова Великомихайлівської ОТГ Тетяна Жарська наголосила, що до розробки стратегії розвитку громади залучили більше півсотні депутатів та небайдужих жителів, висвітлювали процедуру обговорення і прийняття в місцевих ЗМІ.

"Робили все заради того, щоб члени громади змогли внести свої корективи і вважали перспективний план "своїм". І зараз можу сказати: за три роки на території восьми сільських рад, що утворили в 2015 році ОТГ, зроблено більше, ніж за попередні 24 роки. Якщо в 2015 році сумарний бюджет сільрад становив 7 мільйонів гривень, то в 2018-у сягнув 90 мільйонів. У кожному з населених пунктів щороку реалізуємо 3-5 інфраструктурних проектів: від ремонтів доріг до реконструкції будинків культури, шкіл, дитсадків. Причому близько реконструкцію чи ремонт більше 60 об'єктів здійснено за рахунок державних субвенцій", - підкреслила Жарська.

За її словами, оновлено мережу освітлення в селах, триває благоустрій вулиць і парків, встановлюють відеокамери, споруджено резервуари чистої питної води і запроваджуються енергозберігаючі технології.

Читайте також: На Миколаївщині ОТГ вчилися впроваджувати "первинку" в своїх громадах

Підсумовуючи зустріч у рамках прес-кафе, де журналісти отримали вичерпні відповіді керівників ОТГ на низку запитань, радник з питань комунікації ОЦРМС Євгенія Генова констатувала, що станом на грудень 2018 року уже третина ОТГ Одещини - 11 із 31 громад - розробили і реалізують затверджені плани стратегічного розвитку. Однак останнім часом усе більше лідерів ОТГ звертаються до експертів за наданням консультативної допомоги. Тож, очевидно, невдовзі більшість громад будуватимуть свою роботу, базуючись на аналізі їх сучасного стану.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-