На Миколаївщині ОТГ вчилися впроваджувати

На Миколаївщині ОТГ вчилися впроваджувати "первинку" в своїх громадах

Децентралізація
Укрінформ
Як імплементувати первинну медичну допомогу в територіальних громадах, яка роль органів місцевого самоврядування у реалізації реформи медицини, що на практиці означають словосполучення «мотивація персоналу», «клієнтський сервіс» тощо.

Про ці та низку інших питань йшлося під час навчального семінару "Функціонування закладів охорони здоров’я в нових умовах фінансування", організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі в Україні первинна медична допомога знаходиться в процесі реформування, і це вже є незворотнім процесом. Перед нами стоїть багато питань, багато викликів. Але мета зрозуміла – якісні медичні послуги на первинному рівні. А щоб цього досягти, нам потрібно вирішити низку проблемних питань. Зокрема, як імплементувати реформу первинної медичної допомоги в територіальних громадах та районах області, яка роль у цьому процесі керівників місцевих ОТГ, як мотивувати персонал, що таке «клієнтський сервіс» та інші. Отож на сьогоднішньому семінарі ми якраз і поговоримо про ці напрямки, надамо методичну та інформаційно-роз`яснювальну допомогу з питань управління медичними закладами в умовах реформування системи фінансування охорони здоров’я тощо», - сказала регіональний координатор з питань реформи охорони здоров’я в Миколаївській та Херсонській областях Наталя Марченко.

За її словами, наразі на управлінські команди об’єднаних територіальних громад лягає велика відповідальність. Адже це саме та рушійна сила, яка цю реформу творить. Їм дані широкі права в результаті децентралізації і від них багато що залежить.

«На сьогодні заклади первинної меддопомоги виконуватимуть не лише медичну, а й соціальну функцію. Громада є власником цих закладів, вона їх створює, оптимізує, контролює, допомагає їм функціонувати ефективно. І тут багато що залежить від тандему громади і медичних працівників», - впевнена Марченко.

На думку фахівців, в будь-якій країні немає сенсу розвивати спеціалізовану медичну допомогу, якщо немає сильної, доступної якісної первинної. Адже саме на цьому рівні надається до 90 відсотків медичної допомоги.

Учасники семінару також обговорили такі питання, як забезпечення доступом до медзакладів людей з обмеженими можливостями, недоцільність існування в одному приміщення служби сімейних лікарів та вузькопрофільних спеціалістів, як пришвидшити процес підписання декларацій з лікарями, як оплачувати понаднормову роботу і таке інше. 

Цікавило учасників заходу і дуже актуальне на сьогодні питання, яким чином діяти лікарям, особливо в селах, де катастрофічно не вистачає фахівців. Адже, згідно з реформою, людині, яка не уклала декларації з лікарем, може бути відмовлено в допомозі. Але як це виглядатиме на практиці? Куди йти людям, яким банально не вистачило лікарів? Всі ці питання потрібно буде вирішувати в кожній окремій громаді.

Читайте також: На Дніпропетровщині запрацювали ще три мобільних ЦНАПи

На думку директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойкa, реформа охорони здоров'я дуже важлива і її результати наразі вже відчутні. Адже змінено саму філософію роботи медичної галузі, підвищується мотивація та відповідальність лікарів. 

Крім того, децентралізація надала можливість мешканцям сільської місцевості і невеликих містечок не залежати від керівництва району чи області, а самим приймати ті чи інші рішення. Зокрема, це стосується і закладів охорони здоров'я. «Люди самі вирішують, які саме заклади їм потрібні, скільки, як їх фінансувати, як мотивувати медичних працівників і таке інше. Вплив громади тут визначальний», - наголосив Бойко. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-