“Стіну” на кордоні з Росією побудували майже наполовину - Аваков

“Стіну” на кордоні з Росією побудували майже наполовину - Аваков

Фото
Укрінформ
На українсько-російському кордоні виконали майже 47% робіт з інженерно-технічного облаштування.

Про це під час перевірки харківської ділянки кордону заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє прес-служба МВС.

“Ми сьогодні на одному з опорних пунктів, які обладнані вздовж кордону. Таких опорних пунктів – 40. Рівень та якість інженерних споруд досить високий. І функціонал вздовж кордону не тільки загорожа з проволокою, тут найголовніше – інтелектуальна компонента та реагування. Загальна ділянка спільного з Росією кордону складає 2,3 тис. км., обладнано майже 47%”, - зазначив Аваков.

За його словами, після завершення будівництва “Стіни” на Харківщині роботи триватимуть у Сумській та Луганській областях, де вже виконано 20% робіт.

Керівник Державної прикордонної служби Петро Цигикал наголосив, що інженерне облаштування кордону на сьогодні - одне з головних завдань ДПСУ.

“Це спрощує охорону державного кордону, зменшує кількість прикордонних нарядів безпосередньо на кордоні і це дуже ефективно. Харківська ділянка практично завершена, тут протиправна діяльність зведена майже до нуля. Але ми маємо прискорити темпи, щоб досягти таких результатів і на інших ділянках кордону з Росією”, - сказав він.

Цигикал зазначив, що ефективність прикордонної служби за останні два роки на харківській ділянці збільшилася в рази: “Наприклад ,затримано 11 груп нелегальних мігрантів з організаторами, в 2,5 рази зменшилася кількість злочинів”.

Читайте також: Аваков передав прикордонникам модернізовані Мі-8

За його словами, була збільшена щільність охорони кордону: “Ми створили відділення прикордонної служби. Ці відділення нараховують біля 30 осіб і практично перекривають кордон – 2 прикордонника на 1 кілометр. Раніше без інженерних споруд це було б неможливо”.

Крім того, Цигикал повідомив: у зв’язку з тим, що в 2015-2017 роках було недофінансування проекту,його продовжено до 2021 року. В бюджеті на 2019 рік вже закладено 400 млн гривень, але очільник прикордонного відомства сподівається на додаткове фінансування.

В 2015 році було затверджено план інженерно-технічного облаштування державного кордону, згідно з яким створювалась система охорони державного кордону. До системи включаються інженерні споруди вздовж державного кордону, облаштування опорних пунктів, розгортання нових підрозділів, придбання нової техніки, розгортання комплексів відеоконтролю та сигналізації.

Аваков перевірив харківську ділянку "Стіни"

Фото: МВС

Роботи почались на всій території Харківської обл., де зараз практично завершені, а також ведуться на території Луганської та Сумської областей. На харківській ділянці залишилось обладнати менше 20 км: дообладнати загородженням із спіралі типу «Єгоза», а також розгорнути 5 комплексів відеоконтролю та сигналізації.

Орієнтовна вартість інженерно-технічного облаштування 1 км кордону – близько 2 млн 500 тис. грн/км, яка включає протитранспортні рови, сітчасту огорожу по металевих стовпах, загородження із спіралі типу «Єгоза», контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу. Додатково на окремих напрямках окремі об’єкти (споруди, комплекси) і фортифікаційне обладнання комплекси відеоконтролю та сигналізації обійдуться в близько 10 млн грн; обладнання пересувних бойових модулів – близько 15 млн грн; опорний пункт на 60 та 120 осіб – орієнтовно від 11 до 12 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-