Україна реалізує 70 проектів розвитку “на місцях” за сприяння ЄС — Зубко

Україна реалізує 70 проектів розвитку “на місцях” за сприяння ЄС — Зубко

Фото
Укрінформ
Україна реалізує за кошти Європейського Союзу 70 проектів регіонального розвитку в рамках Програми підтримки секторальної політики України.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час брифінгу з нагоди відкриття конференції країн Східного партнерства "Муніципалітети - за стале зростання", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Разом з Європейським Союзом у рамках програми секторальної підтримки ми реалізуємо 70 проектів по Україні. Це 5 напрямків: інноваційна економіка та інвестиції, сільський розвиток, розвиток людського потенціалу, розвиток туризму, загальноукраїнська солідарність", - сказав Зубко.

Відкриття конференції "Муніципалітети - за стале зростання" / Фото: Худякова Олена. Укрінформ

Він уточнив, що реалізовуватися ці проекти будуть упродовж наступних двох років.

За словами віце-прем'єра, місцеві бюджети наразі становлять понад 52% консолідованого бюджету України, державна підтримка регіонів з 2014 року зросла у 39 разів, і це відкриває нові можливості для підвищення доступності та поліпшення якості послуг в усіх регіонах України.

"Зараз ми хочемо підтримати проекти, які в першу чергу дають можливості побудувати співпрацю між регіонами, між областями, між громадами. Це може бути не тільки сталий проект, а й стартап. Причому не тільки з питань розвитку інфраструктури, це можуть бути і бізнес-проекти",- додав Зубко.

Близько 400 представників органів державної влади та місцевого самоврядування Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови і України та представників Єврокомісії приїхали до Києва, щоб узяти участь у конференції.

"Сьогодні ми маємо рідкісну можливість розглянути ініціативи, які виникли на місцевому рівні, поглянути на ситуацію з іншого погляду, з точки зору міжрегіонального партнерства. У нас присутні 400 представників регіонів, країн - добрих сусідів України, з країн "Східного партнерства", які можуть поділитися своїм досвідом, як вони розвивали свої міста і країни", - сказав Петер Вагнер, керівник Групи підтримки України в Європейській комісії.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні цього року Кабінет міністрів ухвалив розпорядження про затвердження 70 регіональних проектів, що здіснюватимуться в Україні за кошти Європейського Союзу в рамках Програми підтримки секторальної політики. Серед 70 проектів-переможців найбільше проектів було по Львівській області - 12; Хмельницькій - 10; по 1 проекту в Миколаївській, Донецькій, Рівненській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Луганській областях, Міністерства освіти - 9 проектів, по 1 проекту - у Мінагрополітики і Мінрегіону. Загальна сума фінансування - понад 600 млн грн.

Найбільш креативними та інноваційними стартапами Зубко назвав створення інноваційного кластеру «Регіональний інноваційний HUB» (Миколаївська обл.); створення Карпатської мережі регіонального розвитку (Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька обл.); будівництво радіотелевізійної передавальної станції у Попаснянському районі на Луганщині; розвиток сільського підприємництва та інфраструктури агротуристичного кластера «ГорбоГори» (Львівська обл.); розбудова спортивно-культурного простору на набережній р.Тетерів у місті Житомир.

Читайте також: Зубко назвав найбільш привабливі напрямки для інвестицій в Україну

У 2016 році було підписано угоду №1 між урядом України та Європейською комісією, що діє від імені Євросоюзу, до угоди про фінансування програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України (ENPI/2013/024-517) – від 27 листопада 2014 року. В рамках цієї додаткової угоди передбачається фінансова підтримка соціальної, економічної та територіальної згуртованості України і підвищення добробуту громадян по всій країні і цілей, які визначені в Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-