Великолюбінська ОТГ представила стратегію на десятиріччя

Великолюбінська ОТГ представила стратегію на десятиріччя

Децентралізація
Укрінформ
Одна із найбільш успішних на Львівщині ОТГ — Великолюбінська, яка об'єднала 11 сіл Городоцького району, презентувала журналістам під час промотуру свою стратегію до 2027 року. 

Її спільно розробляли керівники громади, місцеві мешканці, бізнесмени при сприянні Львівського ЦРМС.

Захід організовано Львівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном.

“Це той яскравий приклад, коли стратегію не замовляли фахівцям. Її розробляли в громаді і участь у цьому брали не лише люди, які керують ОТГ, але й ті, хто тут живе, працює, зокрема, підприємці. Програма, за якою громада буде діяти у найближчі 10 років, врахувала всі побажання селян. Тому це не формальний документ, а “жива”, працююча програма”, - зазначила директор  ЦРМС Галина Гречин.

Серед основних позицій стратегії - ремонт доріг, освітлення вулиць, добудова дитячого садка на 150 місць, обладнання бальнеологічного центру на базі сільської лікарні, розбудова туристичного кластера та інші проекти, котрі дозволять підвищити зайнятість населення, поповнять бюджет громади, зроблять комфортнішим життя її мешканців.

Як зазначив голова ОТГ Йосиф Фабрига, громада відноситься до розряду середньостатистичних - вона не є надзвичайно багатою, але має стимул для розвитку  і розбудови. Це оздоровчий ресурс території - цілющі сірководневі джерела.

За приклад ОТГ взяла гміну Криніца Здруй (Криниця Здоров'я) із сусідньої Польщі, яка вдало експлуатує свої рекреаційні можливості. Тому з’явилася ідея перетворити сільську лікарню, яка не виправдовувала коштів, що витрачались на її утримання, на реабілітаційне відділення обласної клінічної лікарні. Звичайно, частину приміщень цього медзакладу ОТГ використала під амбулаторію сімейної медицини. Тут є поліклініка, лабораторії, денний стаціонар. До кінця року громада витратить понад 700 тисяч гривень на покращення матеріальної бази, зокрема, придбання сучасного обладнання для лабораторій.

У реабілітаційному ж центрі будуть лікуватись пацієнти з усього району, які перенесли інфаркт. Для цього за рахунок коштів секторальної підтримки тут планують облаштувати сірководневі ванни і зробити своєрідний санаторій, куди будуть приїжджати й лікуватись люди за направленнями лікарів (у Великому Любені діє бальнеологічний курорт, заснований кілька століть тому. Щоправда, зараз він ледь животіє через брак фінансування).

Вирішують у громаді проблему із нестачею місць у дошкільному закладі. Зараз у селі діє садочок на 40 місць. Для великого населеного пункту цього недостатньо. Проте наступного року запрацює нова дошкільна установа на 150 місць, обладнана за найвищими стандартами. Тут уже на завершенні оздоблювальні роботи. Громада “підняла” об’єкт, розпочатий ще три роки тому, практично за десять місяців від початку свого створення. До садочка прокладуть внутрішньоквартальну дорогу.

Читайте також: У Коростишівській ОТГ відкрили велопарковку та велошколу

Після  дитсадка, котрий зараз поглинає більшу частину прибутків ОТГ (вартість спорудження — понад 50 мільйонів), громада візьметься за реалізацію точкових проектів, зокрема, за реконструкцію народного дому у селі Завидовичі - створення тут сучасного центру мистецтва та дозвілля зі студією звукозапису, арт-студією, хореографічною студією, кінопалацом, гуртками.

Стратегія враховує пріоритети кожної території. У Коропузькій сільраді, яка володіє родючими землями, планується створення низки агропідприємств,  кооперативів з переробки сільгосппродукції. Свої перспективи є і в інших сіл ОТГ. А головна мета стратегії - повернути реноме Великого Любеня як відомого курорту і завдяки цьому привабити сюди вітчизняні і закордонні інвестиції. А це й низка природоохоронних заходів, зокрема, каналізування селища, і розвиток екотуризму, і енергетична незалежність, і впровадження енергоощадних технологій, розвиток інфраструктури та інші, не менш важливі напрямки.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-