Громади Запорізької області обговорили, як заохотити людей залишатися у селах

Громади Запорізької області обговорили, як заохотити людей залишатися у селах

Децентралізація
Укрінформ
Як зупинити скорочення сільського населення та грамотно підходити до процесу об'єднання, аби великі міста не поглинули маленькі - таку тему обговорили представники громад та керівництво профільного управління Запорізької ОДА.

Захід організовано Запорізьким Центром розвитку місцевого самоуправління, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном.

“Сьогодні ми говоримо про дві тенденції: одна - агломерація й розвиток великих міст, інша - регіональний розвиток кожної окремої території. Вони суперечать одна одній, але водночас і доповнюють. Для того, аби зупинити скорочення сільського населення, ми маємо зрозуміти, чому люди залишають села та зробити усе можливе, аби мешканці отримували на територіях все те, задля чого готові їхати у великі міста”, - наголосив начальник управління містобудування та архітектури Запорізької ОДА Олександр Білим.

За його словами, Європа стикнулась із проблемою скорочення сільського населення ще чверть століття тому. Європейці швидко зрозуміли, що маленькі населені пункти ризикують залишитися без людей.

“Кожен хоче жити у великому привабливому місті. Це історичний процес, і його не можна зупинити. Маленька громада з населенням 2000-3000 чоловік програє в процесі урбанізації, і добре, що люди це розуміють”, - зазначив посадовець. 

За його словами, перспективний план розвитку Запорізької області передбачає, що маленькі території, території з ознаками депресивності приєднуватимуться до більш самостійних.

Читайте також: Тергромади Одещини обмінялися досвідом формування іміджу

“Це проект майбутнього територіального устрою. Наразі громади об'єднуються відповідно до нього”, - підкреслив Білим.

Голова Оріхівської ОТГ, міський голова Оріхова Сергій Герасименко також відчуває відтік населення. Однією з головних причин вважає те, що Оріхів розташований лише за 50 км від обласного центру.

Оріхівська громада досить молода - їй трохи більше року. За цей час територія отримала з бюджетів різних рівнів майже 8 млн гривень на розвиток соціальної інфраструктури.

“Ми маємо думати не лише про розвиток міста, а й сільських територій, які приєдналися до нас. Ми надамо кошти на реконструкцію музичної школи, створення ЦНАПу. Прийняли усю сільську інфраструктуру”, - наголосив очільник ОТГ.

Радник з питань децентралізації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Аскад Ашурбеков нагадав, що держава щороку надає ОТГ так звану інфраструктурну субвенцію - безповоротні кошти, які спрямовуються на розвиток та покращення соціальної інфраструктури.

“З першого року об'єднання - це 1 млрд грн на 159 громад, другий рік — 1,5 млрд грн на 366 ОТГ, минулого року — 1,9 млрд грн на 665 ОТГ. Цього року прогнозується аналогічний показник. Середня невелика громада з населенням 5000 за цей період отримала 20 млн грн тільки на розвиток соціальної інфраструктури”, - зазначив він.

Ашурбеков додав, що вже сьогодні ОТГ за своїми повноваженнями та фінансами наближаються до міст обласного значення. Процес відтоку населення має припинитись, і саме правильні підходи до урбаністики дозволять громадам боротися за людський капітал та ресурс.

“Треба робити акценти на якісній соціальній структурі та розуміти ті фактори, через які люди їдуть до міст. Саме для цього ми й проводимо круглі столи, до яких залучаємо представників громади та керівників профільних підрозділів ОДА”, - уточнив Ашурбеков.

На сьогодні в Запорізькій області створено 51 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-