Бюджети тергромад Харківщини зросли до 9 разів

Бюджети тергромад Харківщини зросли до 9 разів

Децентралізація
Укрінформ
Показники бюджетів об'єднаних громад Харківщини ще раз підтвердили їх спроможність.

Ці дані оприлюднені на семінарі "Реалізація бюджетної політики в об’єднаних територіальних громадах: результати виконання місцевих бюджетів та особливості їх формування на 2019 рік", який відбувся у Харкові. Семінар організований Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеним  за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону,  повідомляє кореспондент Укрінформу.  

Він  зібрав понад 30 учасників - представників ОТГ області, зокрема спеціалістів фінансово-економічних відділів, експертів-фінансистів. 

"Показники виконання бюджетів ОТГ Харківщини ще раз підтверджують їх спроможність. За 9 місяців цього року власні бюджети громад зросли в середньому в 3 рази, а максимально - в 9 разів. Найбільший з показників належить Наталинській ОТГ. Також  у 4 рази збільшилися власні доходи Малинівської ОТГ, яка за цим показником - на другій позиції серед громад. Третю сходинку займає Нововодолазька ОТГ - її доходи зросли у 3,4 рази", - зазначила на семінарі директор Харківського ЦРМС Діана Баринова.

За її словами, при підготовці бюджету необхідно звернути увагу на оптимізацію структури управління громадою, яка б змогла забезпечити всі потреби мешканців: "Дорожньою картою при плануванні бюджету на 2019 рік мають стати розроблені громадами стратегії розвитку теріторій".

Як підкреслила радник Харківського ЦРМС з питань місцевих фінансів Марина Гончаренко, згідно з аналітичними даними найбільшим за обсягами джерелом наповнення бюджету ОТГ Харківської області є ПДФО — у  середньому він складає 56% і коливається від 38% у Чкаловській ОТГ до 79% - у Малинівській ОТГ".

"Планові призначення по цьому джерелу доходів у середньому виконано на 108%. Найвищий показник виконання плану має Малинівська ОТГ – 116,8%.  Загалом мова йде про загальну суму 269,9 млн грн, а це 55,6% власних доходів громад Харківщини", - додала Гончаренко.

Під час заходу присутні підіймали питання щодо механізму стягнення плати за використання землі лісогосподарського призначення в місцеві бюджети. У цьому плані домовилися опрацювати його спільно з експертами Центру та підготувати інформацію для спільної роботи над цим запитом з Харківською ОДА та Харківською облрадою.

На семінарі також обговорювали резерви зміцнення фінансової основи місцевого розвитку та напрямки оптимізації видаткової частини бюджетів, новації бюджетно-податкового законодавства щодо формування місцевих бюджетів на 2019 рік.

Читайте також: Тергромади можуть отримати новий інструмент для залучення інвестицій

Як повідомляв Укрінформ, зараз у Харківській області створено 17 ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-