Мер Каховки запевняє, що тарифи на тепло економічно обґрунтовані

Мер Каховки запевняє, що тарифи на тепло економічно обґрунтовані

Укрінформ
Нинішні тарифи на тепло у місті Каховка на Херсонщині, які у НКРЕКП назвали завищеним на 31,6%, насправді є економічно обґрунтованими.

Про це заявив Каховський міський голова Андрій Дяченко у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Я це бачив (інформацію голови НКРЕКП Оксани Кривенко - ред.), але я не бачив розклад, аналіз цієї ситуації. Якщо брати конкретно теплоенергетику, то у нас у Каховці вона знаходиться, як і по всій Україні, у жахливо гнилому стані. Левова частка тепла йде у землю. Тариф (на тепло - ред.) у нас економічно обґрунтований, який дозволяє, щоб підприємство (теплогенеруюче - ред.) працювало, щоб те, що існує, не посипалось і не померло, щоб не було колапсу в опалювальний сезон", - сказав Дяченко.

За його словами, обидва теплогенеруючі підприємства Каховки - КПТМ "Каховтеплокомуненерго" (головне теплогенеруюче підприємство міста) та КП "Котельщик" наразі мають борги. Вони утворилися, зокрема, й через те, що даним підприємствам не було компенсовано різницю у тарифах (відшкодування з бюджету суми грошей за невідповідність між встановленими цінами на житлово-комунальні послуги та їхньою реальною собівартістю).

Як зазначив мер, "якби ці тарифи обговорювалися в НКРЕКП, як це було раніше, ми б повезли туди (розрахунки по тарифах на теплопостачання в Каховці - ред.), і коли мені говорять зараз, що ми завищили (тарифи - ред.), то ніяких документів у мене, як міського голови, від цієї організації (від НКРЕКП - ред.) немає".

Дяченко наголосив, що наразі основною причиною здорожчання тарифів на тепло є здорожчання вартості природного газу, який споживають теплогенеруючі підприємства. "Якщо ціна на газ для комерційних підприємств підніматися не буде, то з цими тарифами (нинішніми - ред.) будемо йти і далі. Тому що ціна на газ - це левова частка", - сказав міський голова.

Крім того, він зазначив, що централізоване теплопостачання у невеликих містах себе вичерпало, і наразі міська влада Каховки тримає курс на перехід міста, зокрема, його житлового сектору, повністю на індивідуальне опалення. Мерія дозволяє встановлювати індивідуальне опалення усім мешканцям міських багатоповерхівок. Відтак, за два останні роки кількість абонентів, які отримують теплоносій централізовано, скоротилась у місті з 2,1 тис. до менш ніж 1,5 тис., повідомив Дяченко.

"Будемо відключатися (від централізованого теплопостачання - ред.), і будемо жити. Ми не перешкоджаємо людям мати своє автономне опалення, тому що місто невелике, і реставрувати ці старі комунікації немає сенсу", - підкреслив мер, додавши при цьому, що у міста для такої реставрації немає і необхідних коштів. Триватиме процес переведення Каховки на індивідуальне опалення близько п'яти років.

Як повідомляв Укрінформ, Оксана Кривенко, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на своїй сторінці в Facebook написала, що "незважаючи на власні обіцянки знизити тарифи на тепло при стабільних цінах на газ місцева влада протягом 2017-2018 років їх підвищувала. Такого висновку дійшла Комісія за результатами моніторингу стану регулювання тарифів на тепло органами місцевого самоврядування, яким Регулятор передав відповідні функції".

Читайте також: У Краматорській мерії вважають законним підвищення тарифу на тепло у 2017 році

Згідно з рішенням виконкому Каховської міської ради від 14 вересня 2018 року №247 "Про встановлення тарифу на теплову енергію та послугу з централізованого опалення для потреб населення КПТМ "Каховтеплокомуненерго", тарифи на теплову енергію для потреб населення міста встановлені в розмірі 1943,58 грн за 1 Гкал (з податком на додану вартість). А згідно з розпорядженням виконкому Каховської міської ради від 14 вересня 2018 року №248 "Про встановлення тарифу на теплову енергію для потреб бюджетних установ та інших споживачів (крім населення) КПТМ "Каховтеплокомуненерго", тарифи на теплову енергію для даних її споживачів встановлені у розмірі 2175,82 грн за 1 Гкал (без ПДВ). Ці тарифи введено в дію з 15 жовтня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-