Сталий розвиток: керівники ОТГ Одеської області вчилися об'єднувати зусилля

Сталий розвиток: керівники ОТГ Одеської області вчилися об'єднувати зусилля

Децентралізація
Укрінформ
Науку розробляти й реалізувати програми ремонту місцевих шляхів у співдружності зі Службою автомобільних доріг та управляти земельними ресурсами тергромад опановували сьогодні голови ОТГ та інші посадовці місцевого самоврядування.

Воркшоп "Об'єднання зусиль заради сталого розвитку" відбувся в Одеському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Масштаб виконаних робіт у будівництві доріг у 2018 році безпрецедентний - кількість лабораторних перевірок йде на тисячі. І на 2019 рік у державному бюджеті України для виконання дорожніх робіт передбачено 56 млрд грн.

"Запровадження механізму співфінансування ремонту та експлуатації доріг загального користування місцевого значення на Одещині за рахунок Дорожнього фонду та об'єднаних територіальних громад Одещини дало змогу протягом поточного року поліпшити стан десятків шляхів у Кодимському, Подільському, Лиманському та інших сільських районах. Для прикладу, завдяки спільному фінансуванню здійснено ремонти п'яти доріг на території населених пунктів Куяльницької ОТГ, фахівці якої своєчасно узгодили з фахівцями Служби автодоріг області та профільного управління ОДА проектно-кошторисну документацію і виділили 5 мільйонів гривень на поточний ремонт шляхів", - зазначив керівник відділу дорожнього господарства управління транспортно-комунікаційної інфраструктури Володимир Хитренко.

За його словами, плідна співпраця триває: фахівці Куяльницької ОТГ та облавтодору визначають ділянки доріг, що потребують невідкладного ремонту, і погоджують проектно-кошторисні документи на розгляд сесій Одеської облради та місцевої ради. Так само успішно виконано роботи з ремонту об'їзної дороги С161207 поряд з райцентром Кодима, райрада якого вчасно погодила й забезпечила співфінансування проекту з райбюджету, та ремонти інших сільських шляхів.

Читайте також: Полтавські ОТГ запускають туристичний проект разом з Коблівською громадою

Ключовою передумовою забезпечення співфінансування ремонту і експлуатації місцевих доріг за рахунок субвенцій Дорожнього фонду і бюджетів ОТГ є своєчасне замовлення проектно-кошторисної документації, погодження обсягів робіт з профільною комісією облради та облуправлінням транспортно-комунікаційної інфраструктури, а також переказ обумовленої частини бюджетних коштів територіальної громади. У 2019 році передбачено співфінансування ремонтів місцевих шляхів з боку держави в обсягу 700 мільйонів гривень, підсумував радник голови ОДА Вадим Козачок.

У свою чергу, заступник голови Куяльницької ОТГ Софія Ходюк уточнила: "При підготовці до розгляду на сесіях ради питань ремонту доріг ми виходимо, в першу чергу, з необхідності забезпечення підрядників проектно-кошторисною документацією на ремонт тих шляхів, що ведуть до опорних шкіл та Подільського госпітального центру. Бо саме по цих дорогах щодня шкільні автобуси доставляють учнів з півтора десятка населених пунктів до опорних загальноосвітніх шкіл, ними ж добираються сотні хворих до центральної лікарні госпітального округу".

Про особливості управління земельними ресурсами ОТГ в сучасних умовах докладно розповіли учасникам воркшопу директор обласної філії Центру державного земельного кадастру Валентин Тимосевич, співголова Асоціації роботодавців у сфері землеустрою Одеської області Павло Пастушенко, очільник облуправління державного земельного кадастру Михайло Кузнєцов та інші фахівці.

"Для ефективного управління земельними ресурсами, розпорядниками яких є ОТГ, необхідно чітко керуватися вимогами чинного законодавства у цій сфері. Це стосується не лише підготовки рішень місцевих рад щодо розробки землевпорядної документації, а й підготовки та організації відкритих торгів при відчуженні ділянок землі, а також залучення до проведення аукціонів сертифікованих фахівців та ліцитаторів, які мають право організувати торги. Оскільки не всі землевпорядні організації мають повноваження на виконання таких заходів", - акцентував Кузнєцов.

Провідні спеціалісти ОДА і радник з питань бюджету Одеського ЦРМС Олеся Галинська також дали відповіді на численні запитання керівників ОТГ та інших посадовців місцевого самоврядування Одещини.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Одеський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-