У Вінниці на міжнародній конференції обговорять проблеми усної історії

У Вінниці на міжнародній конференції обговорять проблеми усної історії

Укрінформ
На Вінниччині у середу розпочалася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, метод, джерело». Її учасники обговорять особливості збереження свідчень новітньої історії за розповідями очевидців.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступник директора Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тімірязєва Галина Слотюк.

«Програма конференції включатиме пленарне, виїзне та секційні засідання, у яких візьмуть участь як провідні науковці, так і звичайні сільські бібліотекарі, які проводять усноісторичні дослідження. Учасники конференції візьмуть участь у роботі тематичних секцій, майстер-класів, тренінгів, а також переглянуть презентації видань і книжкові виставки з фонду «Тімірязєвки». А за підсумками спільної роботи буде виданий збірник наукових матеріалів та компакт-диск», – повідомила Слотюк.

За її словами, цьогорічна Конференція проводиться в межах проекту «Голоси живої історії», зініційованого ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини». У ході його реалізації бібліотекарі області записали понад 100 усноісторичних свідчень вінничан – учасників бойових дій в АТО та Революції Гідності, волонтерів, а також внутрішньо переміщених осіб і створили електронну базу даних.

Конференція триватиме з 24 по 26 жовтня. Участь у ній беруть науковці та краєзнавці з Республіки Польща, а також їхні українські колеги з Вінниці, Києва, Ізмаїла, Львова, Одеси, Переяслава-Хмельницького та Чигирина.

Читайте також: Недокументальна правда про «Бандераса». Кіно дня

Під час конференції вони обговорюватимуть такі теми, як усна історія в Україні, її джерельна база, проаналізують, як в усній історії відобразилась радянська та пострадянська доба. У своїх наукових доповідях та повідомленнях вони також поділяться напрацюваннями останніх років за напрямами «Відтворення особистості через усноісторичні дослідження на прикладі долі Василя Стуса», «Наративи постреволюційного та воєнного сьогодення: суспільні виклики та можливості», «Життєві історії внутрішньо переміщених осіб» та «Досвід та завдання збереження, архівування результатів досліджень, здійснених методом усної історії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-