На Рівненщині

На Рівненщині "равликові фермери" розказали про досягнення та перспективи

Децентралізація
Укрінформ
Проблематику сімейних молочних ферм і приватних підприємств з вирощування равликів та їх роль у зміцненні економіки ОТГ обговорили у Рівному на семінарі, який пройшов під час форуму «AGRORIVNE 2018».

У заході взяли участь керівники ОТГ та представники органів виконавчої влади. Семінар організований Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіонбуду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Таке мініформування, наприклад, як сімейна ферма, дозволяє вирішувати проблему самозайнятості у селах і є джерелом прибутку», – сказав менеджер товариства «Укрмілкінвест», яке входить до кластеру «Натуральне молоко», Максим Швець.

За його словами, названа структура стала партнером та інвестором семи таких утворень у Рівненській, кількох – у Хмельницькій і Тернопільській областях, допомігши їм написати бізнес-плани, закупити корів високопродуктивних порід, холодильне, доїльне обладнання світового класу, контрольно-вимірювальні прилади, аналогічні тим, які застосовують європейські виробники молочної продукції.

«Перед укладанням відповідної угоди про наш супровід ми ретельно вивчаємо тих, кого хочемо взяти під свою опіку, – продовжив менеджер. – Для нас важливо, щоб кістяком сімейної ферми стали чоловік і дружина, які обоє однаково хочуть досягнути добробуту. Звісно, позитивним явищем є і залучення до справи їх дітей або близьких членів родини».

Підрахунки показують: за рік при надої 15 літрів молока на фуражну корову сімейна ферма може заробити 108, 4 тисячі гривень, а вкладені інвестором кошти (зазвичай оптимальна сума складає 220 тисяч гривень) окупляться через тридцять місяців".

Учасниця семінару Наталія Никончук із села Стара Мощаниця Здолбунівського району розповіла, що їй «Укрмілкінвест» придбав сім корів із племінного репродуктора, і тепер разом з тими, яких утримувала раніше, їх вже десять. Приміщення, де вони перебувають, оснащене гумовими килимками, що служать підстилкою для худоби. Тут встановлено відповідне освітлення, поїлки, вентилятори, є в господарстві потужна холодильна камера.

Все змонтоване завдяки коштам, що їх надали в кредит інвестори, відсотки за користування якими відшкодувала Рівненська обласна рада у відповідності із програмою підтримки фермерських господарств.

Важливо, що партнери дали гарантії збуту молока за вигідною ціною на один із заводів Рівненщини. Вони також частково подбали про заготівлю кормів – закупили машину (поки що єдину в області), яка пакує силос, призначений для тривалого зберігання.

Нині на переробку надходить із сімейної ферми 120 – 150 літрів молока щодень, середня жирність якого становить 5,5 відсотка. Крім того, Наталія заснувала кооператив, у який ввійшло 20 сільських господарів, яким вона допомагає здавати молоко на підприємство. Тут зайнялися також облаштуванням культурного пасовища, призначеного для корів членів кооперативу.

Досвідом промислового вирощування равликів у великих масштабах поділилася координатор проекту «Равликова ферма» із Рівненського району Ольга Кравчук. Вона зазначила, зокрема, що такий бізнес є перспективним і для ОТГ, ним теж можуть зайнятися сім’ї, адже попит на слимаків – джерело чистого білку – великий у ресторанах Франції, Іспанії, Греції, інших європейських країнах.

«Найкращий результат можуть забезпечити чоловік і дружина, які вирощують равликів біля свого обійстя, адже вони мають можливість спостерігати за ними цілодобово, – зауважила Ольга Кравчук. – Перші ентузіасти у Литві, наприклад, починали розводити равликів у підвалі свого будинку. Для більш-менш рентабельного вирощування достатньо і чотирьох соток землі. Проте передумовою одержання будь-якого обсягу такої делікатесної сировини є дотримання технології. Ми її закупили у Литві, звідки доставлено і сертифіковане маточне стадо виду Helix Aspersa Maxima, яке дало потомство, що підросло у спеціалізованих теплицях, де є оптимальний мікроклімат, а зараз «вигулює» на загородженому від проникнення інших равликів із зовнішнього середовища полі».

Кормом тут є рослини спеціальних сортів, налагоджена і система поливання, встановлена сітка, яка дає затінок.

Місцеві потужності розраховані на одержання 200 тонн равликів за рік – власники мають намір продавати їх на зарубіжному ринку. Якщо нині можуть реалізовувати тільки через посередника, то у майбутньому планують здійснювати прямі поставки.

Читайте також: Apple Bar: у Вінниці виробники та експерти обговорили проблеми сезону-2018

Ініціатори нового для Рівненщини виду діяльності відкриті для поширення свого досвіду серед дрібних господарств, зосереджених в ОТГ: вони можуть забезпечити навчання персоналу, корегувати технологічні процеси, перевіряти якість продукції, вести ветеринарний нагляд, здійснювати процедури оформлення експортних партій.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-