Apple Bar: у Вінниці виробники та експерти обговорили проблеми сезону-2018

Apple Bar: у Вінниці виробники та експерти обговорили проблеми сезону-2018

Децентралізація
Укрінформ
У Вінниці садівники, експерти, голови ОТГ та представники виконавчої влади обговорили проблеми виробництва яблук і ягід у поточному сезоні та те, як розвиток цієї галузі впливає на добробут та розвиток громад.

Обговорення відбулося у ході експертної дискусійної платформи «Яблуко у розвитку сільських територій». Це один із заходів ІІ Міжнародного яблучного фестивалю-ярмарку Apple Bar, який проводився 20-21 жовтня за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Здавалося б, виробництво яблук і об’єднані громади – речі далекі і не взаємопов’язані, але для Вінниччини сільське господарство - це одна із головних галузей спеціалізації. І проблеми, які виникають у садівництві, або успіхи в галузі напряму впливають на розвиток громад, бо воно забезпечує зайнятість місцевого населення, що в рази перевищує кількість робочих місць у рільництві, наприклад. Цьогоріч у зв’язку з перевиробництвом яблук садівники мають великі проблеми зі збутом продукції. Тому ми й зібрали голів і заступників ОТГ області, представників профільного департаменту ОДА, а головне, виробничників та експертів, аби оцінити реальну картину справ і напрацювати рекомендації стосовно кластерного підходу у розвитку садівництва для сталого розвитку сільських територій громад Вінницького регіону. Маємо переконати людей у тому, що вони повинні максимально використовувати задля цього увесь арсенал наявних у них місцевих переваг і ресурсів», - повідомив директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

Участь у заході взяв директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук. За його словами, Вінниччина займає лідируючі позиції у плодово-ягідному виробництві, яке зосереджене не тільки у великих підприємствах і фермерських господарствах, а й значною мірою в особистих селянських господарствах.

“З понад 250 тисяч таких господарств 36% заробляють собі на життя саме в аграрній сфері. Зокрема, вони виробляють 57% плодово-ягідної продукції, і в них зосереджено більше 10 тис. га садів, у тому числі високоінтенсивних. Відтак, освоївши сучасні агротехнології, і одноосібники, і сільськогосподарські товаровиробники мають навчитися продавати вирощене, зокрема – на експорт”, - підкреслив Ткачук.

Про ситуацію на зовнішньому та внутрішньому ринках яблук та ягід і перспективи наступного сезону присутнім розповів експерт - керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв. За його словами, перевиробництво цієї продукції, зокрема, яблук, цьогоріч спостерігається не тільки в Україні, а й у сусідній Молдові та інших країнах Європи. Відтак, лише в Україні виявилися зайвими близько 65 тис. тонн вирощеної продукції. Аби продати її на європейському та азійському ринках, аграріям потрібно не тільки навчитися вирощувати товарні яблука, а й подбати про їхню сертифікацію, яка коштує понад 300 тис. грн.

Читайте також: Зі студентської аудиторії – в ОТГ: у Чернівцях провели «Біржу вакансій»

Самотужки впоратися із таким завданням можуть тільки крупні підприємства, а тому фермерським господарствам та одноосібникам потрібно створювати обслуговуючі кооперативи і використовувати надані для них державою преференції. Так вважає директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Юрій Бакун. Він розповів учасникам форуму про державні програми з підтримки садівничої галузі та обслуговуючих кооперативів та проаналізував хід реалізації цих програм.

Участь в обговоренні проблем розвитку садівництва також узяли генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, який розповів про ситуацію в садівничій галузі області, а також голова Снітківської сільської ради Віктор Ольшевський, де за рахунок створення ягідного кластеру вдалося перетворити депресивне село на осередок процвітання. А професор Уманського національного університету садівництва Олександр Мельник розповів присутнім про сучасні технології в галузі садівництва.

Також учасники форуму обговорили питання використання водних об’єктів у розвитку сільських територій та їх туристичний потенціал.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Антоніна Мніх

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-