Вибори для тергромад: у ЦВК кажуть, що є кілька проблемних питань

Вибори для тергромад: у ЦВК кажуть, що є кілька проблемних питань

Децентралізація
Укрінформ
Центральна виборча комісія може призначити вибори в об'єднаних територіальних громадах цієї п'ятниці, 12 жовтня.

Про це розповів заступник голови ЦВК Євген Радченко, спілкуючись із журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чекаємо орієнтовно п'ятниці. Я сподіваюся, що ми все встигнемо зробити", - відповів Радченко на запитання, коли можна очікувати призначення виборів в ОТГ.

Водночас він підкреслив, що граничним терміном для призначення виборів є субота, аби встигнути їх провести ще цього року, 13 жовтня.

Радченко також зауважив, що ЦВК вже має "великий прогрес" у вирішенні питання призначення виборів до ОТГ, проте додав, що вони можуть бути призначені не в усіх громадах, щодо яких є звернення облдержадміністрацій.

"Ми вже встановили, що в абсолютній більшості територіальних громад вибори проводити можна, але є ще кілька проблемних питань", - сказав заступник голови ЦВК.

Серед таких проблемних питань, за його словами, помилки в оформленні звернень щодо проведення виборів та "бачення" різних державних органів щодо проведення виборів на території, яка межує на лінії розмежування. Крім того, Радченко зазначив, що найбільш проблемними лишаються громади, питання виборів у яких знаходяться на розгляді у судах.

Читайте також: Оновлена ЦВК взялася за проблему виборів у тергромадах

Як повідомлялося, 9 серпня попередній склад Центральної виборчої комісії призупинив призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснення стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

8 жовтня голова нового складу ЦВК Тетяна Сліпачук оголосила, що комісія приступила до вирішення проблеми призначення перших та додаткових виборів в об'єднаних територіальних громадах.

За даними ЦВК, наразі на розгляді комісії знаходяться звернення облдержадміністрацій щодо призначення 135 перших виборів та 44 додаткових виборів в ОТГ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-