На Дніпропетровщині громадам вручили «Оскар»

На Дніпропетровщині громадам вручили «Оскар»

Децентралізація
Укрінформ
У межах другого регіонального форуму «Ярмарок добросусідства 2018» нагородили переможців конкурсу проектів, реалізованих об'єднаними тергромадами у рамках Стратегії децентралізації Дніпропетровщини. 

Захід проведено Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. На нього були запрошені голови ОТГ Дніпропетровщини, проектні менеджери громад, виконавці проектів регіонального форуму, а також делегації з ОТГ Сумської, Вінницької та Запорізької областей, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Якщо минулого року громади презентували лише 57 проектів, то цьогоріч їх кількість збільшилася втричі. 177 проектів узяли участь у конкурсному відборі в рамках форуму, але переможців тільки 12», - розповіла директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна. 

За її словами, торік лідером за кількістю заявок була номінація освіти, цьогоріч – просторове планування. Громади подали 43 проекти, які стосуються розвитку інфраструктури, будівництва заводів, сільськогосподарських кооперативів. 

Як пояснили організатори конкурсу, найкращі проекти 2018 року обирали у декілька етапів. Зокрема, спочатку їх аналізували керівники структурних підрозділів Дніпропетровської ОДА, потім виносили на народне голосування у Facebook. А ще голови громад брали участь у "битві проектів" і доводили, що саме їхній задум гідний перемоги. 

Отже, у номінації «Соціальний захист населення» переміг проект запровадження соціального автобуса для мешканців Вакулівської ОТГ; в «Освіті» - проект створення КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр» на базі Солонянської зош №1 Солонянської ОТГ; «Охороні здоров'я» - проект «Лікарня приязна до пацієнтів: створення комфортних умов для дітей раннього віку» Царичанської ОТГ. 

Першим у категорії «Ефективний економічний розвиток» став проект створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Перший ягідний» Могилівської ОТГ; у «Місцевих фінансах» - проект запровадження громадського бюджету у Томаківській ОТГ; у номінації «Здоровий спосіб життя» - проект створення дитячо-юнацької спортивної школи в Червоногригорівській ОТГ. 

У категорії «Професійний розвиток кадрів» перемогу здобув проект створення молодіжної громадської організації «Корінь екології» у Криничанській ОТГ; у номінації «Е-урядування та публічні послуги» - проект запровадження нової послуги, а саме видачі біометричних паспортних документів громадянам України, в Новоолександрівському ЦНАП; у «Цивільному захисті» - проект забезпечення контролю за громадською безпекою Покровської ОТГ. 

Переможцем у категорії «Культура. Творча громада» визначено проект реконструкції танцювального майданчика з естрадою під арт-майданчик «Мистецька феєрія» у Петриківській ОТГ; у «Соціальному захисті дітей» - проект придбання соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Васильківської ОТГ; у «Просторовому розвитку» - проект реконструкції набережної міста Верхньодніпровська Верхньодніпровської ОТГ. Спеціальні нагороди конкурсного журі отримали Софіївська, Миколаївська та Слобожанська громади. 

Переможцям вручили спеціальні кубки. Крім того, ЦРМС пропонує їм навчальну поїздку з метою вивчення стратегічного розвитку країн Європи. 

У церемонії нагородження взяли участь перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода, заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Александра Фелінгер.

Як зазначила Фелінгер, цей конкурс фактично стимулює громади бути учасниками їхнього розвитку. «Концепція сусідства, добросусідства нам дуже близька, тому що всі ми є сусідами. Дуже часто добросусідство описується як можливість співпрацювати дуже близько з людьми, об'єднаними якоюсь територією. Тому я рада бачити тут представників громад. ... Добросусідство - це не лише допомога одне одному, це гарний інструмент, який показує, чого саме хочемо досягти децентралізацією і куди вона прямує, як далі підтримувати та покращувати сталі громади, в яких люди хочуть жити та працювати», - сказала вона. 

Читайте також: На Буковині відбувся тренінг з питань управління проектами

У свою чергу перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода високо оцінив роботу команди Дніпропетровщини з децентралізації, назвавши регіон лідером України у здійсненні реформи місцевого самоврядування. 

«Область завжди ставимо за приклад, як потрібно співпрацювати. Коли хтось тільки думає, формувати громади чи ні, Дніпропетровщина вже робить крок уперед. Тут думають, як активно розвивати об’єднання, створювати ефективні проекти, заробляти для розвитку місцевого самоврядування», - сказав Негода.

На Дніпропетровщині громадам вручили децентралізаційний «Оскар»

За інформацією Дніпропетровської облдержадміністрації, цьогоріч на розвиток територіальних громад з обласного бюджету виділено понад 2,5 млрд грн.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Микола Мякшиков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-