На Буковині відбувся тренінг з питань управління проектами

На Буковині відбувся тренінг з питань управління проектами

Децентралізація
Укрінформ
У Кельменецькому районі на Буковині відбувся тренінг з питань управління проектами.

Кельменецький район залишається єдиним у Чернівецькій області, де досі не утворено жодної об'єднаної територіальної громади. Однак навіть за таких умов необхідно брати участь у проектах державної та міжнародної підтримки. Тому для представників органів місцевого самоврядування цього району фахівці провели тренінг з питань управління проектами.

Захід відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Кельменецькому районі склалася ситуація, коли досі не утворено жодної об’єднаної громади. Але в таких умовах також варто використовувати будь-які можливості для розвитку ваших сіл, містечок та покращення життя мешканців ваших громад. Тому потрібно цікавитися та брати участь у всіх можливих програмах підтримки, які доступні не лише для об’єднаних громад, а й для всіх органів місцевого самоврядування», – звернулася до присутніх директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

За її словами, є програми, в яких можуть брати участь сільські чи міські ради, а є такі, де подаватися на конкурс можуть громадські організації. Фактично у всіх населених пунктах свого часу були створені такі ГО, тож потрібно їх підключати до участі у різних програмах підтримки, як державних, так і міжнародних.

За інформацією фахівців, Чернівецька область за останні два роки залучила понад 6 млн грн зовнішніх ресурсів завдяки участі у різних міжнародних програмах підтримки.

«Може, це і невеликі кошти в масштабах області, але це вже гроші, які громади залучили самостійно. Останніми роками значно зросла підтримка Європейського Союзу та США на розвиток громад в Україні. Більший акцент, звичайно, робиться на ОТГ, проте і сільські ради, органи місцевого самоврядування також мають непогану можливість залучати додаткові кошти для розвитку своїх громад», – наголосила директор Чернівецького ЦРМС.

Спочатку присутніх представників органів місцевого самоврядування Кельменецького району ознайомили із прикладами реалізації успішних проектів як за міжнародними програмами підтримки, так і за рахунок державних коштів.

Пізніше, після проведення короткого курсу з проектного менеджменту, присутні представники органів місцевого самоврядування району разом із фахівцями Чернівецького ЦРМС спробували окреслити та згрупувати основні проблеми своїх населених пунктів.

Читайте також: Голови ОТГ Львівщини дізнавалися, як зробити систему е-послуг своїм помічником

«За статистикою, яка є на сайті ДФРР (Державного фонду регіонального розвитку - ред.), з 2015 року з вашого району подали лише дев'ять проектів, з них два реалізували. Це дуже мало. До речі, цей сайт повинен стати дуже корисним для вас. Це потужне джерело ідей для ваших наступних проектів. Кожен із вас знає проблеми своєї громади: десь погані дороги і під’їзди до села чи сполучення між громадами, десь забруднений берег річки Дністер, яка тече на вашій території, десь погане освітлення вулиць, відсутність сміттєзвалищ, низький рівень зайнятості тощо. Для того, щоб написати якісний проект, який отримає державні чи навіть міжнародні кошти, не потрібно писати: у нас погані дороги, дайте грошей на ремонт. 

Якщо у вас погані дороги - сконцентруйте проблему не на дорогах, а на наслідках того, що у вас погані дороги», – рекомендує радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС Олексій Грушко.  

Він навів приклад: якщо є ідея розвинути якийсь туристичний об’єкт на березі Дністра, то для того, щоб турист туди приїхав, потрібно не лише побудувати цей об’єкт і розповісти про нього, а й зробити шлях туди доступним. «А для цього потрібно відремонтувати стільки-то кілометрів дороги, облаштувати освітлення вулиць, прибрати берег річки, від цього покращиться і екологія, збільшиться зайнятість місцевого населення, молодь не буде виїжджати з сіл тощо», - наголосив Грушко.

За словами фахівців з децентралізації, основна мета таких тренінгів із проектного менеджменту - згуртувати людей навколо окреслення ідей та вирішення спільних проблем.

«Насправді проект – це не просто грантова угода, підписана з донором, це, насамперед, об’єднання людей навколо певних ідей і внесок кожного в досягнення мети. Ніколи проект не буде реалізований одним проектним менеджером або лідером проекту. Він може бути реалізований тільки потужною командою», – підсумувала Татарчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-