Голови ОТГ Львівщини дізнавалися, як зробити систему е-послуг своїм помічником

Голови ОТГ Львівщини дізнавалися, як зробити систему е-послуг своїм помічником

Децентралізація
Укрінформ
Уже чимало голів ОТГ встановили систему електронних послуг і зробили її своїм помічником, завдяки чому позбулися черг під кабінетами та звільнили час для господарських справ і спілкування з людьми.

Про переваги й досвід використання інтернет-сервісів йшлося на тренінгу “Електронні сервіси адміністративних послуг” у Львівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У зв`язку з інтенсивним впровадженням електронних послуг і електронних сервісів тема нашого тренінгу є надзвичайно актуальною, особливо для громад. Це стало зрозуміло, коли я аналізувала інформацію сайтів ОТГ. Для уніфікації даних доступу ми і провели навчання. Спікери зосереджували увагу учасників на можливостях, які сьогодні існують для формування ефективної комунікації між державою і громадянами”, - зазначила радник з питань муніципальних послуг Львівського ЦРМС Тетяна Богатчук.

За її словами, електронні послуги поки що не набули істотного поширення в ОТГ. Однак отриману під час тренінгу корисну інформацію учасники інтегрують у громади. Використанню Інтернет-ресурсів сприятиме наявність ЦНАПів, які тепер уже діють або створюються у багатьох громадах.

На тренінгу були представлені можливості програми «Megapolis.DocNet», яку придбала з безлімітною ліцензією і впровадила Львівська обласна рада. Право користування нею отримали ЛОДА, райдержадміністрації і міста обласного значення.

Враховуючи наявність безлімітної ліцензії, об`єднаним територіальним громадам пропонують не витрачати додаткові кошти на придбання та встановлення інших подібних систем, а отримати підключення і користуватися цією системою абсолютно безкоштовно. Вона адаптована до роботи в органах влади, зараз у ній працює майже три тисячі зареєстрованих користувачів. А користуватися нею можна через будь-який гаджет, що має підключення до мережі Інтернет.

В області вже є і власний досвід електронної демократії. Ним поділився керівник відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міськради Станіслав Гайдер. Він презентував відкритий портал «Дрогобич-Smart City». Місту вдалося перевести більшість послуг для мешканців та бізнесу в електронний режим. Йдеться про містобудівну документацію, пайову участь, питання землі, радіаційного контролю, діяльності закладів освіти, охорони здоров’я, господарства, громадського транспорту та комунальних підприємств. Встановлений законом обов’язок щодо розміщення відкритих даних, які є набором інформації, не завжди зрозумілої пересічному жителю, у Дрогобичі пов’язали зі зручними графічними зображеннями. Це дає можливість побачити, наприклад, витрати бюджету на різні галузі, роботу міських депутатів та членів виконавчого комітету. Знайти на мапі міста адреси місць, де проводяться роботи за бюджетні кошти, із супровідною інформацією тощо. Завдяки цьому електронними сервісами у Дрогобичі користуються, а інтерес журналістів, місцевих активістів і пересічних мешканців до них постійно зростає.

Стратегічні комунікації для ОТГ представив на тренінгу спеціаліст з e-урядування Програми «EGAP» Сергій Карелін. У рамках компоненту «Е-послуги» Програма «EGAP» створює та впроваджує державні онлайн-послуги; трансформує та оптимізує роботу ЦНАПів, робить їхній сервіс комфортнішим для громадян.

Про найпопулярніші послуги для мешканців, створення електронних кабінетів розповіла радник Львівського ЦРМС Дарія Зубрицька. Вона ж надала практичні рекомендації, як саме посприяти активності потенційних користувачів послуг, на яких платформах і як повідомляти про доступні можливості.

Читайте також: На Луганщині провели перші заняття в школі для лідерів ОТГ

Усі ці поради виявились настільки актуальними й необхідними, що учасники тренінгу висловилися за подальшу активну співпрацю та проведення наступних семінарів на «електронну» тему.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-