На Луганщині провели перші заняття в школі для лідерів ОТГ

На Луганщині провели перші заняття в школі для лідерів ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У м. Кремінна Луганської області пройшов семінар з навчання депутатів та посадовців ОТГ «Участь депутатів сільських, селищних і районних рад та сільських, селищних голів та старостів у процесі впровадження реформи децентралізації».

Заняття розпочалися 25 вересня і триватимуть два дні. Проходять вони за ініціативою Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Центр розвитку місцевого самоврядування вирішив започаткувати школу для депутатів місцевих рад. Це перше заняття в нашій школі, і ми вважаємо, що повинні зробити його цікавим, тому запросили тренера з Інституту політичної освіти. Для чого ця школа? Йде реформа децентралізації, яка має на увазі не лише зміни бюджетні, зміни в стратегії розвитку – але й зміни в мисленні людей. Це розвиток громадської думки, підвищення рівня участі людей у прийнятті управлінських рішень. Для цього наші громадяни, депутати повинні мати освіту, свідомість, які дозволять їм впливати на владу. І тут потрібні знання, які до громадськості можуть донести саме депутати. Тому ця школа – для них», – зазначила радник Луганського ЦРМС Ольга Терентьєва.

Про зміст занять семінару, що розпочав роботу, розповіла експерт з місцевого розвитку Ольга Омельчук (м. Київ). За її словами, необхідно торкнутися питань нових повноважень, які отримують об’єднані територіальні громади, поговорити про фінанси і ресурси нових ОТГ. Другий день занять буде присвячений кампаніям адвокації проектів місцевого значення, їх просуванню, лобіюванню з моменту ідеї і до фінішу.

"Депутатів необхідно вчити, по-перше, новим методам адвокації; інноваційним методам, які інші громади вже розпочали застосовувати – стратегічному плануванню, аналізу ресурсів, ефективному використанню і моніторингу того, як усе відбувається. Відстежування, оцінювання. Те, що ми не звикли раніше робити. От ці нові інструменти ми сьогодні й будемо вивчати», - зауважила Омельчук.

Слід зазначити, що учасники слухань, серед яких були не лише депутати та голови громад, а й депутати районних рад, а також активісти, - переважно молоді. Ті, хто в найближчому майбутньому можуть стати депутатами і головами ОТГ.

Обговорення запропонованих доповідачем питань засвідчило, що присутні доволі непогано орієнтуються в проблемах, які нині існують у громадах. Учасники семінару ставили запитання експерту, що базувались на їхньому досвіді роботи в громадах, а іноді вступали з нею в прямі дискусії з приводу тих чи інших ситуацій, які виникають у процесі розвитку новостворених ОТГ. Утім, все відбувалось в атмосфері взаємної доброзичливості.

Найбільше непорозумінь у роботі посадових осіб ОТГ  виникає через прогалини у законодавстві про нотаріат і в практиці реєстраційних дій у гранично конкретних питаннях повсякденності. Очевидно, поки в законодавця дійдуть до цього руки, на місцях змушені будуть керуватись здоровою селянською логікою.

За підсумками першого дня роботи школи Ольга Терентьєва зазначила, що учасникам було цікаво, вони ставили багато запитань. Частково стосувалися вони суперечностей у чинному законодавстві. Певною мірою запитання виникають через те, що законодавство відстає від реформ, вважає радниця. Наступні заняття планується присвятити формуванню бюджетів, участі депутатів та громадськості в цьому процесі. Спікери також намагатимуться донести знання із земельного законодавства – це сьогодні дуже важливо з огляду на останні численні зміни в законах про земельні відносини. Також обговорять реформи освіти і медицини та інші проблеми, які цікавлять депутатів.

Читайте також: На Миколаївщині членів ОТГ вчили заробляти на сільгоспкооперативах

«Я бачу, що ваші депутати активні, і мені це подобається. Це найважливіше – розбудити активність і зацікавленість. Що стосується законодавства – ми не ставили завдання його аналізувати, особливі акценти на цьому не робили. Акцентували увагу на участі місцевих депутатів у процесі розвитку самоврядування», – так оцінила роботу в перший день семінару Ольга Омельчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Михайло Бублик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-