На Вінниччині під час поминального обіду отруїлися понад два десятки людей

На Вінниччині під час поминального обіду отруїлися понад два десятки людей

Укрінформ
У с. Чемериси Барські Барського району на поминальному обіді масово отруїлися люди, діагноз харчова токсикоінфекція встановлено 21 постраждалому.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

"21 вересня 2018 року в с. Чемериси Барські Барського району Вінницької області зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції після поминального обіду (захворіла 21 особа, 18 - госпіталізовано). Опівночі 21 вересня 2018 року в інфекційне відділення Барської районної лікарні з ознаками гострої кишкової інфекції та з попереднім діагнозом "Харчова токсикоінфекція" було госпіталізовано першого хворого, який вживав готові м'ясні страви з поминального обіду", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у ході епідрозслідування встановлено, що 20 вересня 2018 року в кафе "Марсилія" с. Чемериси відбувався поминальний обід, на якому були присутні близько 55 осіб. Замовили поминальний обід родичі померлої з с. Балки Барського району. Станом на 23 вересня 2018 до лікаря сімейної медицини с. Балки за медичною допомогою звернулася 21 особа, за результатами огляду 18 осіб направлено до інфекційного відділення, а іншим призначено амбулаторне лікування.

Дітей серед постраждалих немає. Попередній діагноз, встановлений постраждалим, - "харчова токсикоінфекція середнього ступеню важкості".

Кафе, у якому сталося отруєння, працює лише на замовлення. Обід готували два працівники кафе із залученням сторонньої особи. Супровідні документи на частину продуктів харчування та сировину, використані кухарями закладу, відсутні.

Читайте також: Отруєння хімікатами на Тернопільщині: серед постраждалих - 99 дітей

Епідрозслідування проводилось фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області із залученням спеціалістів Барського районного управління та за участі фахівців Барського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України". Перевіряльники виявили у закладі низку порушень, зокрема, відсутність гарячої проточної води, належних умов для дотримання персоналом правил особистої гігієни, недостатню кількість холодильників та забрудненість наявних тощо. Також з’ясувалося, що персонал кафе не пройшов належного медогляду, виявлено відсутність дезінфікуючих засобів; всюди в робочих шафах - сліди життєдіяльності гризунів.

У ході розслідування відібрано проби питної води, залишки харчових продуктів, змиви на санітарно-показову мікрофлору. Працівники кафе та їх помічниця обстежені раптовим методом на носійство збудників кишкових інфекцій. Лабораторні дослідження тривають. В закладі проведений комплекс протиепідемічних заходів по локалізації осередку.

За результатами перевірки кафе, в якому отруїлися люди, тимчасово закрили, а на власницю кафе за порушення норм санітарного та епідемічного благополуччя складено адмінпротокол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-