У Житомирі молодь Семенівської ОТГ навчали основам самоврядування

У Житомирі молодь Семенівської ОТГ навчали основам самоврядування

Децентралізація
Укрінформ
Про активну участь молоді Семенівської ОТГ у шкільному самоврядуванні, яке розкриває потенціал та здібності тих, хто в майбутньому буде змінювати життя у своїй громаді, йшлося у Житомирі під час семінару «Шкільне самоврядування: теорія та практика». 

Своїм досвідом зі школярами поділилися студенти та школярі, члени молодіжного виконкому, а також представники Пласту.

Захід пройшов за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Із Семенівською ОТГ наш Центр працює у сфері молодіжної політики вже тривалий час. Ми разом запланували цикл форумів та семінарів, які спрямовані на те, аби активізувати молодих людей до участі у різних заходах, мотивувати їх проявляти ініціативу, писати проекти, допомагати депутатам і старостам та в такий спосіб сприяти розвитку територій. Мета нашого семінару – дати теоретичні і практичні знання в організації та роботі учнівського самоврядування, адже воно є прообразом місцевого самоврядування», - розповів радник з комунікацій Житомирського ЦРМС Дмитро Клименко.

За його словами, молодь, яка зі школи навчиться писати проекти та формувати команду, зможе в майбутньому реалізувати себе у студентському самоврядуванні та громадсько-політичній діяльності.

Викладач Житомирського державного університету імені Івана Франка (далі – ЖДУ - ред.) Людмила Горохова вважає, що саме студентське самоврядування допомагає порушити актуальні проблеми та знайти реальні важелі впливу на їхнє вирішення.

«Студентське самоврядування – це багато питань, які хвилюють студентів, але про них інколи чомусь мовчать. Лише об’єднавши зусилля, молоді люди проявляють ініціативу, починають активно працювати. І керівництво навчального закладу до них дослухається та йде на зустріч. Студентське братство може порушувати питання щодо проживання у гуртожитках, організації дозвілля та забезпечення стипендіями, тобто теми, які часто обговорює між собою молодь і хочуть щось змінити», - додала Горохова.

Про особливості університетського самоврядування школярам розповіли голова студентського братства ЖДУ ім. І. Франка Андрій Магалецький та його заступник Тарас Лисюк.

Хлопці визнають, що головна проблема, з якою доводиться доволі часто зіштовхуватися, це пасивність студентів. Цю думку поділяють і школярі Семенівської громади. Студенти акцентують, що мотивувати молодих людей до активності потрібно  цікавими заходами і не варто одразу сподіватися на те, що на них буде багато присутніх. Роботу треба починати з малої групи молоді, яка потім розповідатиме про це друзям і наступного разу в аудиторії збереться значно більше людей.

«Якщо люди не бачать власної вигоди, то не хочуть витрачати на якусь добру справу свій час і пропускати пари. Щоправда, активна діяльність студентів із часом повертається сторицею, адже їх помічають викладачі і поважають друзі. Тому не бійтеся реалізувати свої ідеї та будьте натхненниками для інших», - наголосив Лисюк.

Читайте також: "Револьверний фонд" або Волинське ноу-хау з енергоефективності

Студенти розповідають, що їхня активність не обмежується лише у стінах університету, адже чимало молоді є членами громадських організацій та донорами крові, адже впевнені, що гарні справи потрібно робити постійно та всюди.

Практичним досвідом самоврядування та самоорганізації молоді, які сприяють побудові успішної кар’єри зі школярами поділився представник Житомирської станиці Пласту Захар Маковський.

Після діалогу в Житомирському ЦРМС учні також відвідали управління освіти Житомирської міської ради, де ознайомилися із досвідом роботи «Виконкому майбутнього», що став майданчиком комунікації влади та молоді.

У рамках семінару також відбувся візит до Житомирського міського колегіуму, де діти розповіли своїм одноліткам із Семенівської громади про систему учнівського самоврядування.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-