"Револьверний фонд" або Волинське ноу-хау з енергоефективності

Децентралізація
Укрінформ
Люблинецька громада на Волині запровадила у себе Револьверний фонд - поворотну фінансову позику для впровадження заходів з енергоефективності. 

За словами голови громади Наталії Сіховської, громада стала першою на Волині і другою в Україні, яка виділила цільові кошти на розвиток енергоефективних заходів для своїх мешканців, які надає місцевий бюджет через комунальне підприємство.

Позитивний досвід 

Започаткувало ініціативу місто Славута, яке 4 роки тому затвердило у себе Програму енергоефективності для підтримки садибних господарств і Положення про Револьверний фонд. Це дає можливість будь якій людині, яка вирішила встановити сонячні батареї, вітрові станції, замінити вікна чи покрівлю на енергоефективні, отримати безвідсоткову позику на певний період. Найбільший термін для повернення коштів у Револьверний фонд — 5 років.

 “Якщо людина хоче отримати фінансову підтримку саме на енергоефективні заходи, вона тепер може звернутись в селищну раду зі своєю заявкою. У нашій громаді ця Програма затверджена на сесії і, відповідно, на її втілення виділено певний грошовий фонд. Щоб отримати кошти, необхідно надати певний пакет документів, прописаних цією Програмою. Далі селищна рада передає кошти на комунальне підприємство, а воно, в свою чергу, безпосередньо підписує договір з цією фізичною особою. Повернення коштів, залежно від спроможності конкретно взятої людини, можна розбити на рік, на три роки і максимальна можливість для повернення — 5 років. Відсотків у цій програмі немає, це не банк. Це вигідно і людям, і громаді. Якщо це сонячна електростанція, до прикладу, людина продає надлишкову енергію, а ПДФО йде в місцевий бюджет, тобто це пасивний заробіток”, - розповіла про переваги Револьверного фонду голова громади Наталія Сіховська. 

Перш ніж запровадити у себе саме Револьверний фонд, у громаді порівняли його можливості з Програмою підтримки місцевих ініціатив, яка передбачає безповоротну видачу коштів. Револьверний фонд має на меті безвідсоткове повернення коштів, то ж ці гроші можуть стати у нагоді для втілення великої кількості ініціатив. 

“Важливо, що цей капітал можна з часом нарощувати, тому вирішили запровадити саме Револьверний фонд. Під час останнього приїзду делегації голів ОТГ України, що стосувався напрямку енергоефективності, керівників громад така ініціатива дуже зацікавила”, - наголосила Наталія Сіховська.  

Револьверний фонд було створено наприкінці квітня 2018 року. Рішенням сесії від 27 квітня на запровадження енергоефективних заходів у громаді виділено 10 тисяч гривень, але щороку є можливість нарощувати цю суму. Перші результати уже можна проаналізувати: на приватній садибній ділянці встановлено сонячну електростанцію на 30 Квт.

Перша ластівка

Пенсіонер Дмитро Кошарук разом з родиною мешкає в батьківській оселі. Має чималу господарку, активно користується електроплитами. За електроенергію щомісяця сплачував від восьмисот до тисячі гривень. Серйозно думати про встановлення сонячної електростанції почав ще минулого року.

“Набридло уже платити зайві кошти за користування різними видами енергії в умовах, коли постійно зростають тарифи. Сонячні панелі вирішив встановити на городі, бо так можна краще регулювати кут нахилу до сонця, не ризикуючи тим, що щось може трапитись з дахом. Устаткування придбав за кордоном. Окрім власних заощаджень, скористався кредитом в банку, та коштами Револьверного фонду”, - розповів господар. 

Сонячна електростанція, встановлена на городі Дмитра Кошарука, запрацювала наприкінці травня. Зараз вона складається із ста восьми панелей, які дають в сумі 30 кіловат потужності. Повна вартість цієї електростанції - один мільйон гривень. Саме з того часу господар не платить за електроенергію: окрім тієї, що використовує на власні потреби, надлишок продає обленерго за так званим “зеленим тарифом”. 

Реалії та перспективи

У серпні  в загальну мережу пішло 993 кіловати, а я використав 333. У липні вироблено 2769, я використав 352 кіловати. Якщо це перевести у грошовий еквівалент, то лише за липень місяць Волиньобленерго повернуло мені 14 тисяч 295 гривень з ПДВ. Поки що ці кошти йдуть на сплату кредиту” – розповів Дмитро Кошарук. 

Читайте також: Вознесенська ОТГ на Миколаївщині – вигода і селу, і місту

За підрахунками господаря, сонячна електростанція такої потужності мала б окупитися за 10-12 років, але він з родиною планує сплатити борги за 4-5 років, а тоді уже почати заробляти. Врахував він і той факт, що заробіток можливий лише впродовж 6 місяців, адже решту часу електростанція працюватиме лише на потреби власника, оскільки зимою освітлювальна активність сонця надто мала, щоб виробляти надлишкову енергію. 

Голова Люблинецької громади переконана: дуже скоро ця практика запрацює і в інших громадах, адже в умовах щорічного зростання тарифів, люди швидко навчаться рахувати на перспективу. 

“Енергоефективні заходи і встановлення відновлювальних джерел енергії уже довели свою ефективність у Європі і стають дуже популярними у нас, в Україні. Окрім суттєвої економії для господарів, це також можливість берегти довкілля. Вірю, що невдовзі ця практика набуде масовості, тому що з нинішніми цінами і на електроенергію і на решту енергоресурсів, колектори, сонячні батареї, не виключаю з переліку і в майбутньому вітрові станції, будуть активно впроваджуватися в Україні і на Волині зокрема”, - впевнена Наталія Сіховська. 

Створення ОСББ 

Люблинецька об’єднана територіальна громада розташовується біля міста Ковеля. Після об’єднання отримала у спадок значний багатоквартирний житловий фонд. За сприяння Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном, в громаді були проведені навчання щодо створення у Люблинці об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що дасть можливість вирішити чимало нагальних проблем у цих будинках. 

“Зараз ОСББ мають можливість залучити значні державні ресурси саме на заходи з енергозбереження і досвід Луцька показав, що навіть у старому будинку можна зробити багато речей, які б дозволили значно економити кошти мешканців цих будинків”, - розповів радник з муніципальних послуг Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавренюк. Завдяки активній співпраці із Центром, у громаді розроблено Програму підтримки ОСББ, що дозволить у недалекому майбутньому передбачати додаткові ресурси і для мешканців багатоквартирних будинків. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Ольга Шарута, ЛУЦЬК

Фото: Люблинецька ОТГ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-