Вознесенська ОТГ на Миколаївщині – вигода і селу, і місту

Вознесенська ОТГ на Миколаївщині – вигода і селу, і місту

Децентралізація
Укрінформ
Вознесенськ став першим містом обласного значення на Миколаївщині, яке на добровільних засадах створило ОТГ з двома селами

У результаті виграло як сільське, так і міське населення. Про переваги такого об’єднання йшлося під час прес-туру «Вознесенська громада – перша ОТГ Миколаївщини на базі міста обласного значення». Його організував Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша Вознесенська громада створена всього місяць тому. Це об’єднання було добровільне і свідоме. Ми переконані, що воно принесе взаємну користь і нам, вознесенцям, і мешканцям двох сіл Новогригорівка і Ракове. Надалі ми готові приймати до себе й інші села. Адже ми розуміємо, що наразі сільським людям жити важче у тому плані, що там є проблеми з інфраструктурним забезпеченням, доступом до соціально-побутових та культурних закладів, медичним обслуговуванням та низка інших. У свою, чергу, нашому місту бракує земельних ділянок для подальшої забудови та розвитку логістики. Отож ми будемо корисні одне одному», - сказав голова Вознесенської міської ради Віталій Луков.

За його словами, мешканці двох сіл, де проживає біля двох тисяч осіб, отримають всі пільги і переваги, якими наразі користуються мешканці міста Вознесенська. Насамперед, це «Картка вознесенця», яка надає доступ до обслуговування у лікарняних установах міста, пільгового проїзду в місцевих маршрутних таксі та скидки та придбання товарів у місцевих магазинах. Крім того, діти з цих сіл зможуть без проблем ходити до міських загальноосвітніх шкіл за бажанням батьків, займатися безкоштовно у музичній школі, навчання у якій не для мешканців Вознесенська коштує 1300 гривень на місяць.

«Приєднання до Вознесенська наших сіл, які розташовані на відстані 10 та 3 кілометрів від міста, було усвідомленим вибором громади. Ми сподіваємося таким чином підвищити рівень життя сільських мешканців. Адже чимало селян працюють у місті, тут навчаються наші діти. Не секрет, що у місті більш розвинена інфраструктура, кращий доступ до цивілізаційних благ, тут більше робочих місць. Відтак, наші діти матимуть більше можливостей для всебічного розвитку, вони зможуть тут займатися музикою, спортом, відвідувати різноманітні гуртки і таке інше, бо у селах такого немає. У нас на два села лише одна школа на 155 учнів та один дитячий садок на 60 діток», - розповідає виконуюча обов’язки старости сіл Новогригорівка та Ракове Вознесенської міської ради Людмила Цоня.

Бюджет Вознесенська у 2018 році становить 423 млн грн, приєднаних сіл – 3,5 млн грн. Поки що всі живуть за власні кошти, а вже з нового 2019 року матимуть спільний бюджет і сподіваються на допомогу держави, яка, як відомо, підтримує новостворені ОТГ.

Але варто зауважити, що у Вознесенську мають величезний багаторічний досвід залучення позабюджетних коштів на соціально-економічний розвиток. Наразі тут плідно співпрацюють з ГО «Агенство економічного розвитку», яке допомагає місту успішно залучати грантовські кошти, у тому числі, міжнародних партнерів. Сьогодні тут реалізується кілька таких проектів. Один з найбільших – проект європейської комісії «Демонстраційні проекти сталого розвитку міст – Схід», загальна вартість якого сягає понад 802 тисячі євро на умовах співфінансування. Він передбачає зменшення енергоспоживання в приміщеннях місцевої лікарні.

Учасникам прес-туру також продемонстрували хід ремонтних робіт у місцевій загальноосвітній школі №8, де навчатиметься понад 600 учнів. На ремонт, утеплення та відповідне оснащення цього навчального закладу з різних джерел фінансування залучено 20 мільйонів гривень. Отож приєднані села також можуть розраховувати на додаткові надходження.

«Ми домовилися, що наразі ми допомагаємо цим селам вирішувати проблему зі збором сміття. Закупимо і встановимо у кожен двір сміттєвий пластиковий бак на колесах. Досі тут не було централізованого вивозу сміття. Отож організуємо подворовий вивіз, як це відбувається у цивілізованих європейських країнах. Той, хто платитиме, отримає якісну послугу, якщо ні, то проводитимемо відповідну роботу. У цьому плані потрібна жорстка позиція. Ми вже відпрацювали подібну технологію у себе – хто не платить – повертаємо сміття назад. Люди зрозуміли і наразі маємо 95 відсотків договорів на вивіз сміття у Вознесенську», - розповідає Лукoв.

Він також каже, що сьогодні у приєднаних селах є проблема із водозабезпеченням і вони беруться вирішити її в першу чергу. «Насамперед, запросимо науковців, щоб вони зробили аналіз і допомогли нам визначитися, яким краще способом забезпечити ці села водою. Там є кілька варіантів. Виберемо найкращий і найдешевший спосіб», - впевнений міський голова.

Читайте також: Золотниківська ОТГ робить ставку на соціальне підприємництво

У свою чергу, місто розраховує на те, що приєднання сіл дасть йому можливість користуватися додатковими земельними ресурсами, зокрема, отримати ділянки під нові забудови, з чим наразі тут є проблема через брак територій. «Ми не можемо навіть забезпечити земельними ділянками усіх учасників АТО, як того вимагає закон, їх просто немає. Новогригорівка, Ракове – це перспективні села, там чудові краєвиди. Отож там можлива індивідуальна забудова. Крім того, там є можливість розміщувати енергетичні об’єкти, зокрема, сонячні електростанції. Там також є поливні землі, отож можна розвивати овочівництво і навіть планувати будівництво консервного заводу. Все це буде приносити дохід бюджету, створювати нові робочі місця і, відповідно, розвивати ці села», - ділиться планами очільник новоствореної громади.

Він також стверджує, що в подальшому економіка Вознесенської ОТГ буде розвиватися за трьома напрямками. Це торгівля, малі та середні промислові підприємства, зокрема, в переробній галузі, і логістика. На останньому пункті варто зупинитися трохи докладніше. Адже приєднані села знаходяться на березі річки Південний Буг, причому, її судноплавної ділянки. Це в перспективі дасть змогу розвивати портову інфраструктуру з метою організації водних вантажоперевезень.

Відтак, не варто сумніватися, що об’єднання в спільну громаду принесе користь і місту, і селам.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-