На Кіровоградщині переймали досвід першої  сільської ОТГ

На Кіровоградщині переймали досвід першої сільської ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
До Соколівської сільської ОТГ переймати досвід приїхали 16 представників ОТГ з Чернігівської та Запорізької областей, серед яких голови громад, їх заступники та спеціалісти з фінансових питань. 

Захід пройшов з ініціативи Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Соколівська сільська ОТГ - це перша громада, яка була створена на Кіровоградщині і одна з найбільш фінансово потужних за підсумками 2017 року. Вона поіла 13-те місце в рейтингу фінансової спроможності громад України (за даними Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні). За  час створення громади, а це два роки, тут  відбулися значні зміни. Зокрема, проведено ремонти дорожнього покриття у селах на загальну суму понад 6 мільйонів гривень, завершилось будівництво мосту, який з’єднує села Новопетрівське і Соколівське. Понад 5,5 мільйона гривень витрачено на благоустрій територій. Також були відремонтовані й передані в комунальну власність майже всі навчальні заклади ", - розповіли гостям представники  Кіровоградського ЦРМС. 

Одну зі шкіл - ту, що у селі Вишняківка - продемонстрували гостям. На сьогодні в ній оновлені класи, гарне фойє, відремонтована їдальня.

«Маємо оновлений спортивний зал, у коридорах школи діти можуть, граючись, навчатись. Зусиллями наших учителів коридори школи розмальовані та поділені на зони: українська та англійська мови, географія, математика, хімія. Тут дітки в ігровій формі можуть ознайомитися з формулами та правилами - так значно легше запам’ятовується», - розповів завідувач філії Соколівської школи Руслан Синьоок.

Представників двох областей вразив ЦНАП, який першим серед ОТГ з’явився саме тут. На його території сьогодні надається 67 адмінпослуг та 23 послуги соціального спрямування. Наразі у ЦНАПі планують придбати обладнання для виготовлення ID-карток та біометричних паспортів.

“Така практика у нас у дефіциті. Тут ми побачили, наскільки це вдале поєднання, як це працює і як це створити у себе на місцях. Такий досвід буде корисно застосувати в наших громадах”, - зазначила керівник чернігівського ЦНАПу Ірина Кудрик.

Під час поїздки гості також відвідали ФАП вартістю майже 1,5 мільйона гривень, будівництво якого планують завершити до середини жовтня.

Після поїздки представники Чернігівської та Запорізької областей поділилися своїми враженнями.

«Такі відвідування - гарний стимул для впровадження чогось нового. У своїй громаді я також хотів би бачити такий адміністративний центр, у нас такого, на жаль, ще немає. Мене також дуже вразила Черняхівська школа, сподобалось оформлення холу, думаю, ми скористаємося  побаченим у своїй практиці”,  – розповів представник Запорізької області Микола Зуб.

Читайте також: Громадам пропонують узяти участь у проекті "Е-Рішення для громад"

Перші вибори ОТГ відбулися у 2016 році, коли до Соколівської сільської об’єднаної територіальної громади увійшло 13 населених пунктів, об’єднано 5 громад та створено 4 старостинські округи. Бюджет громади на 2018 рік складає понад 52,4 млн грн, раніше сукупний бюджет населених пунктів, що утворили громаду, був 16 млн грн. 

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, вона підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Семенюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-