На Луганщині студентів-медиків хочуть навчати коштом місцевих бюджетів

На Луганщині студентів-медиків хочуть навчати коштом місцевих бюджетів

Укрінформ
На Луганщині вважають, що подолати дефіцит лікарів можна, виділяючи з місцевих бюджетів кошти на навчання студентів-медиків.

Про це йшлося на апаратній нараді в ОДА, повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

"Дієвий спосіб забезпечити території Луганської області лікарями – навчати студентів у медичних закладах освіти за рахунок коштів місцевого бюджету", – зауважив заступник голови Луганської облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Досі така можливість використовується недостатньо. За словами директора Департаменту охорони здоров’я Валентина Шкорубського, станом на 1 вересня 2018 року на першому та другому курсі медичного університету в місті Рубіжне на контрактній формі навчається 43 мешканці Луганської області. Серед них лише троє отримують освіту за рахунок коштів районних бюджетів, а саме 2 – за рахунок Біловодського, 1 – Сватівського.

Із 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги тільки Новоайдарський за рахунок коштів районного бюджету навчає в інтернатурі одного лікаря загальної практики сімейної медицини. При цьому дефіцит лікарів в амбулаторіях міст та районів області становить 50 осіб.

На нараді йшлося і про недостатню кількість комп’ютерної техніки на робочих місцях лікарів, які ведуть амбулаторний прийом. Станом на 1 вересня 2018 року дефіцит комп’ютерів по області становить 61 одиницю: м. Сєвєродонецьк – 25, м. Рубіжне – 16, Новопсковський район – 12, Станично-Луганський район – 5.

Читайте також: На Луганщині розбудовують спортивну інфраструктуру

За словами Шкорубського, 19 лікарських амбулаторій області не підключені до електронної системи охорони здоров’я України у зв’язку з тим, що ці заклади первинної ланки не мають інтернет-зв’язку. Таких закладів, наприклад, у Станично-Луганському районі 9, у Троїцькому – 3, у Міловському – 2.

Як наслідок дефіциту комп’ютерної техніки та відсутності інтернет-зв’язку в лікарських амбулаторіях ряду районів має місце низька питома вага населення, яка уклала угоди (декларації) з лікарями первинної ланки: Марківський район – 12,4 %, Станично-Луганський район – 15 %, Міловський район – 19,3 %. При нормативному показнику на кінець 2018 року 85 % населення.

Загалом на сьогодні в Луганській області укладено понад 277 тисяч декларацій між лікарями та пацієнтами.

Також Шкорубський зазначив, що станом на 1 вересня лише 4 із 16 ЦНПМСД уклали відповідні угоди з Національною службою здоров’я України. Це Сєвєродонецький, Біловодський, Попаснянський та Троїцький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-