У Бузівській ОТГ створять єдиний Центр безпеки на два села

У Бузівській ОТГ створять єдиний Центр безпеки на два села

Децентралізація
Укрінформ
У Бузівській ОТГ на Черкащині створять єдиний Центр безпеки, який сконцентрує всі екстрені служби та буде обслуговувати понад 2,5 тисячі мешканців двох сіл. 

Про це та інші проекти ОТГ журналістам розповів голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало під час прес-туру, який організував Черкаський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«У найближчій перспективі громади - створення Центру безпеки, де будуть сконцентровані всі екстрені служби - амбулаторія, поліція та пожежна частина. Наразі пожежна служба розмістилась у колишньому гаражі школи. Коли у Центрі безпеки з'явиться єдина диспетчерська, вона прийматиме всі виклики централізовано. Добровольці, що нестимуть службу, у разі виникнення надзвичайної ситуації отримуватимуть смс і оперативно прибуватимуть на місце», - сказав Фуркало.

Нині, за його словами, в ОТГ працює добровільна пожежна охорона, яка була створена у грудні минулого року. Бажання стати добровільними пожежниками виявили 9 жителів громади. За рахунок спонсорських коштів було відремонтовано старий пожежний автомобіль і приміщення гаража, де тримають усе пожежне спорядження. Загалом на ремонт приміщення було витрачено до 40 тис. грн. 

Фуркало наголосив, що до реалізації проектів чи обслуговування потреб громади активно залучають самих громадян на волонтерських засадах. Наприклад, один із мешканців, який має власний трактор із причепом, раз на тиждень вивозить сміття із двох населених пунктів ОТГ - села Бузівки та села Зелений Ріг. Таким чином, вивезення сміття для жителів ОТГ є безкоштовним. У найближчих планах громади - запровадити роздільний збір сміття. 

Окрім цього, власними зусиллями мешканці Бузівської ОТГ провели упорядкування вулиць та місць відпочинку, зокрема встановили півтора десятка лавочок. При цьому кошти на їх закупівлю містяни отримали, реалізувавши 5 тонн яблук та використавши спонсорську допомогу. Також за допомогою місцевих мешканців та коштом місцевого бюджету у дитячому садочку громади облаштували новий майданчик. Ще один, вартістю 25 тис. грн, з'явився завдяки спонсорам і скоро стане частиною великого парку. 

З 1 жовтня у Бузівській ОТГ планують розпочати новий соціальний проект - «Майданчик дозвілля». Загалом проект передбачає роботу у трьох напрямках: спорт, культура та освіта. Планується відкрити у місцевій школі близько 8 гуртків за інтересами, а для людей старшого віку створити ретро-клуб. В ОТГ також хочуть створити власну музичну школу. 

Громада активно розвиває й інфраструктурні проекти, використовуючи кошти як із інфраструктурної субвенції, так і з місцевого бюджету та спонсорську допомогу. Наразі відремонтовано 585 метрів дороги державного значення у Старостинському окрузі, яка з'єднує обидва села громади.

На це було витрачено 1 млн 799 тис. грн, з яких 500 тис. грн - інфраструктурна субвенція, 31 тис. грн - з місцевого бюджету, 108 тис грн надані як спонсорська допомога, плюс 1 млн 160 тис. грн. коштів обласного бюджету (за рахунок коштів дорожнього фонду). Цей проект має для ОТГ велике значення, оскільки саме цією дорогою здійснюється підвезення до школи в селі Бузівка 35 школярів із села Зелений Ріг, а також ще 25 учнів із двох найближчих сел Сабадаш та Безпечна, які в перспективі мають приєднатись до ОТГ. 

Читайте також: Смолінська ОТГ вже може поділитись своїми здобутками - голова тергромади

Ще один важливий для громади проект - водогін у Бузівці. На його реалізацію виділяється друга частина інфраструктурної субвенції у розмірі - 412 тис. грн. 

Розвиватися громаді допомагають і місцеві підприємці. За даними Фуркала, лише в 2018 році соціально відповідальний бізнес надав громаді допомогу у розмірі 1 млн грн. Серед тих, хто бере активну участь у житті громади - 4 потужні господарства та Бузівська хлібопекарня. Є також багато одноосібників і дрібних підприємців. Загалом у Бузівській ОТГ налічується до 80-ти фізичних осіб-підприємців. 

Бузівська ОТГ була створена у 2017 році. Об'єднує два села - Бузівка та Зелений Ріг з загальною кількістю населення понад 2,5 тис. осіб. Загалом, з часу створення ОТГ бюджет громади виріс у 4 рази: з 3,8 млн грн у 2017 році до 14,27 млн грн у 2018 році. Наповнення бюджету громади відбувається переважно за рахунок надходжень з ПДФО, паїв та єдиного податку. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією.

Фото: Черкаський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-