Смолінська ОТГ вже може поділитись своїми здобутками - голова тергромади

Смолінська ОТГ вже може поділитись своїми здобутками - голова тергромади

Децентралізація
Укрінформ
На Кіровоградщині Смолінська ОТГ, яка утворилася 8 місяців тому, вже може поділитись певними здобутками.

На цьому наголосив голова Об'єднаної територіальної громади Микола Мазура під час зустрічі з представниками Запорізької та Чернігівської областей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що поїздка у Кіровоградську область відбулась за ініціативи Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

«Сьогодні одним із головних завдань ОТГ є залучення інвесторів. Для цього ми ввели у штатний розпис посаду спеціаліста з інвестиційних питань. Уже є перші напрацювання - зараз успішно впроваджуються енергозберігаючі технології, створюється сонячна електростанція, незабаром у всьому селищі будуть встановлені камери спостереження», - розповів Мазура.

Він зазначив, що на території проживає майже 11 тисяч людей. Головним промисловим та бюджетонаповнюючим підприємством селища є Смолінська шахта,  на якій працюють понад 1200 жителів громади. Там здійснюють видобування та первинне збагачення уранової і торієвої руд.

За словами Мазури, окрім шахти бюджет також наповнюють і підприємці, які ведуть бізнес або проживають на території громади. Нелегко було переконати бізнесменів перереєструватись у Смоліно та сплачувати податки у громаду, але підхід було знайдено.

«Спочатку було важко, адже впливу ми на них не мали, але згодом  знайшли підхід майже до всіх і зараз співпрацюємо. Підприємці підтримують нас та надають спонсорську допомогу»,  - зазначив він.

Школа на території ОТГ розрахована на 1200 учнів, але заповнена вона лише наполовину. І хоча на обслуговування школи з бюджету ОТГ витрачаються досить великі кошти, але навчальний заклад повноцінно працює, а початкові класи відповідають стандартам Нової української школи. Представники областей мали змогу побачити оновлені класи, спеціальні зручні меблі для першокласників, відремонтовану шкільну їдальню та холи.

Голова Смолінської ОТГ розповів, що пільговим категоріям населення, діти яких відвідують школи та садочки, харчуються безкоштовно, один раз на місяць надається безкоштовний проїзд в обидві сторони до районного центру. Також у селищі усі мешканці та гості можуть безкоштовно користуватись громадським транспортом, який надає шахта.

Читайте також: На "DeHack 2018 Odesa" презентували інноваційні проекти

За інформацією Кіровоградського ЦРМС, нещодавно громада прийняла Стратегію розвитку на 2018-2022 рік, тож, незважаючи на проблеми, тут  не шкодують, що об’єднались (кажуть, потрібно було раніше це зробити), і  ставлять  перед собою нові амбітні цілі та поетапно досягають їх.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Семенюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-