На

На "DeHack 2018 Odesa" презентували інноваційні проекти

Децентралізація
Укрінформ
 Учасники хакатону "DeHack 2018 Odesa" презентували інноваційні проекти, що стануть стартовими платформами для успішного вирішення територіальними громадами регіону проблем децентралізації.

"Упродовж заходу учасники мали нагоду обмінятись ідеями та досвідом, спільно з представниками громад уточнити підходи до вирішення нагальних проблем ОТГ. Зокрема, йдеться про місцеві екологічні питання, підтримку туристичної привабливості громад, вдосконалення комунікації керівництва ОТГ з населенням, контроль за локальними фінансами, долучення до програмного забезпечення створених у громадах ЦНАПів тощо", - зазначив радник з цифрових комунікацій Програми "U-LEAD з Європою" Артем Комолов. 

За його словами, перші два хакатони у Львові та Дніпрі, метою яких була підтримка реформи децентралізації влади в Україні, увінчались створенням низки IT-проектів. 

"Так само сподіваємось на результативність "DeHack 2018 Odesa" та запланованого на жовтень заходу в Тростянці".

Детальніше про ситуацію у секторах охорони здоров’я, культури, екології, адмінпослуг, туризму новостворених ОТГ, які зацікавлені у розробці IT-рішень для успішного розвитку, учасників хакатону ознайомили працівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ Андрій Гевко і тренер-фасилітатор Павло Рижій.  Їх доповнили своїми виступами представники Южненської, Красносільської, Біляївської, Шабської та інших територіальних громад Одещини.

"Керівництво громади Южного зацікавлене, зокрема, у розробці ІT-продукту "Міська диспетчерська", що забезпечив би накопичення інформації, яка стосується роботи ЖКГ, комунальних закладів та підприємств, а також надання запитуваної жителями міста інформації в онлайн режимі. Так само вважаємо актуальною розробку проекту "Інвестиційна карта", що сприятиме залученню інвестицій у розбудову інфраструктури та мобільного додатку для туристів", - уточнила керівник відділу інформаційних технологій міськради Ольга Скульська.

Читайте також: Олена Тертишна, директор Дніпропетровського ЦРМС

За словами представника Красносільської сільради Олександра Горостоватова, керівництво місцевої ОТГ вважає найбільш актуальними проекти  "реєстрів земельних ділянок" та "автоматизованих робочих місць", що сприяли б ефективній роботі працівників адміністрації та поліпшенню комунікації з жителями.

Із розробкою продуктів учасникам хакатону допомагали досвідчені ментори. Одним із них став Кирило Захаров, відомий своєю роботою у сфері відкритих даних, зокрема розробкою судового реєстру "Суд на долоні". "Цей проект спрямований на забезпечення працівників ОТГ, передусім сільських юристів, даними про рішення судів, що стосуються правових рішень проблем сільських громад", - сказав Захаров.

Упродовж трьох днів учасники "DeHack 2018 Odesa" напрацювали низку інноваційних проектів, з-поміж яких журі визнало переможцями IT-проекти "Green mind" та "Pro bind". За оцінкою фахівців, екопроект "Green mind" може невдовзі стати основою мобільного додатку, а напрацювання авторів "Pro bind" - платформою для поліпшення комунікації керівництва ОТГ з бізнесом та жителями населених пунктів для врахування запитів і пропозицій у сфері ЖКГ, поліпшенні стану інфраструктури тощо.

Як наголосив радник з цифрових комунікацій Програми "U-LEAD з Європою" Артем Комолов, розробкою кращих інноваційних проектів на хакатонах програма не обмежується.  Адже кінцевою метою є створення ефективних цифрових засобів та інструментів, спрямованих на підтримку організаційної та економічної спроможності новостворених територіальних громад.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-