ОТГ Одещини створюють центри безпеки громадян

ОТГ Одещини створюють центри безпеки громадян

Децентралізація
Укрінформ
Керівники ОТГ Одещини спільно з управліннями Нацполіції та Держслужби з надзвичайних ситуацій приступили до створення сучасних Центрів безпеки.

Про те, як найкраще організувати діяльність правоохоронців і рятувальників у територіальних громадах, а також адаптувати до українських реалій досвід державних і цивільних формувань Малопольської державної пожежної охорони Кракова, йшлося 12 вересня на семінарі представників ОТГ "Безпека в громаді". Організатором заходу виступив Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Створення безпечного простору - одна з насущних проблем, яку доводиться вирішувати керівництву новостворених громад. Одні реорганізують заради цього дільничні пункти поліції і розміщують по сусідству служби превенції та рятувальників, а інші формують нові структури "з нуля", - зазначила директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен.

Як наголосила Молодожен, "маємо змогу сьогодні звірити свої дії, спрямовані на формування Центрів безпеки, з рекомендаціями фахівців управлінь ГУ НП та ДСНС в Одеській області Юрія Волокітенка та Лесі Маслянко, а також врахувати багатий досвід працівників державної пожежної охорони Польщі, з яким детально ознайомлять заступник Малопольського воєводського коменданта Марек Бебенек та працівники навчального центру державної пожежної охорони Кракова".

За словами Волокітенка, Служба дільничних офіцерів управління превентивної діяльності Нацполіції лише приступає до формування мережі Центрів безпеки у населених пунктах, що будуть діяти у тісній взаємодії з поліцейськими станціями, де розміщуються патрульні поліцейські, а також із працівниками ювенальної превенції та рятувальниками ДСНС.

"У тих громадах, де вже є дільничні пункти поліції, - зауважив Волокітенко, - найближчим часом приступимо спільно з органами місцевої влади до оснащення приміщень технічними засобами, а також плануємо забезпечити офіцерів транспортними засобами. А тим керівникам ОТГ, які лише планують створення Центрів безпеки, сьогодні презентуємо методичні посібники і типові проекти, розроблені архітекторами спільно з фахівцями МВС та ДСНС. Причому, хочу зауважити, що вже маємо позитивний досвід взаємодії правоохоронців з посадовцями Знам'янської ОТГ Одеської області, а також досвід роботи сільських Центрів безпеки у Дніпропетровській і Донецькій областях, куди у жовтні планується поїздка для його вивчення представників ОТГ Одещини".

За словами Волокітенка, Нацполіція організувала піврічне навчання на базі Одеського державного університету внутрішніх справ для підготовки кадрів дільничних офіцерів, які будуть у подальшому нести службу на території тих чи інших ОТГ.

Кращим досвідом організації служби польських рятувальників поділився з учасниками семінару досвідчений краківський пожежник Марек Бебенек, команда якого виграла грант МЗС Польщі в розмірі 650 тисяч злотих і зараз реалізує дворічний міжнародний проект "Поліпшення дієвості реагування українських рятувальних служб на кризові ситуації".

Проектом передбачена не лише організація тренінгів з українськими рятувальниками з метою оволодіння сучасними методами гасіння пожеж, рятування на воді, а й тісна співпраця при формуванні мережі добровільних пожежних команд у тергромадах та передача пожежно-рятувального обладнання для українських підрозділів. Зокрема, пошукових дронів, захисного спецодягу для українських партнерів, в тому числі дайверів.

Читайте також: На Житомирщині реалізують проект з розвитку соціальної інфраструктури

Голови територіальних громад Одещини Володимир Барнасевич, Микола Дзяндзін та інші задали низку запитань польському пожежнику Бебенеку щодо організації роботи служби порятунку та добровільних пожежних формувань, забезпечення фахівців технічними засобами і надання соціальних пільг рятувальникам.

Заступник Малопольського воєводського коменданта державної пожежної охорони Кракова надав керівникам ОТГ вичерпні відповіді і запросив їх та місцевих рятувальників здійснити поїздки до першої столиці Польщі для опанування досвідом.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-