На Херсонщині зафіксували смерть від ботулізму

На Херсонщині зафіксували смерть від ботулізму

Укрінформ
У Херсонській області внаслідок ботулізму помер чоловік, його дружина — у реанімації.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

“На Херсонщині не вдалося врятувати чоловіка, який захворів на ботулізм, оскільки він пізно звернувся за медичною допомогою. Його дружина перебуває у реанімації. Сьогодні - 11 вересня - зафіксовано 8-й з початку року летальний випадок від ботулізму - у Херсоні помер чоловік. Ймовірна причина ботулізму - копчена риба домашнього приготування, яку він разом з дружиною споживали напередодні. До Херсонської обласної клінічної лікарні подружжя доставили ввечері 10 вересня. Чоловік перебував у вкрай важкому стані, він помер протягом години після госпіталізації. Жінка — у реанімації у тяжкому стані”, - повідомляють у відомстві.

Медики наголошують, успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулічного антитоксину.

“В Україні наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години)! Її терміново доставляють із ДП “Укрвакцина МОЗ України” у місце зафіксованого випадку ботулізму”, - наголосили у Центрі громадського здоров’я.

Інфекціоністи закликають за перших же ознак хвороби звертатися по медичну допомогу.

“Найчастішими симптомами ботулізму є порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість). Також спостерігається загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт, пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості”, - наголошують фахівці.

Читайте також: В Україні з початку року зареєстрували 77 випадків ботулізму

У Центрі громадського здоров’я підкреслюють, що найефективнішою профілактикою ботулізму є дотримання правил безпеки.

“Уникайте споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. Небезпечним є споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки така риба могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки. Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування”, - зазначили у відомстві.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 11 вересня 2018 року з початку року зареєстровано 80 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 93 людини, 8 з них померли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-