Мінприроди назвало причину впливу кримського

Мінприроди назвало причину впливу кримського "Титану" на здоров'я людей

Ексклюзив
Укрінформ
Причиною негативного впливу розташованого в анексованому Росією Криму заводу "Титан" на навколишнє середовище і здоров'я людей наразі є не кислотний накопичувач відходів підприємства, а викиди в атмосферу, які здійснює завод.

Про це заявив у розмові з кореспондентом Укрінформу заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш після озайомлення очолюваної ним делегації урядової міжвідомчої робочої групи із ситуацією, що склалася в результаті виробничої діяльності кримського заводу "Титан" у населених пунктах Каланчацького і Чаплинського районів Херсонщини.

"На перший погляд, причина не в накопичувачі. Головна причина - викиди. Головна причина тільки в цьому. Це, однозначно, не випарювання (з кислотного накопичувача заводу "Титан" - ред.)", - розповів Вакараш, зазначивши, що до такого висновку прийшли українські фахівці, які відвідали райони Херсонщини, розташовані поблизу заводу "Титан".

За його словами, українські фахівці відібрали на цій території проби грунтів. "Можливо, на понеділок, на вівторок ми будемо мати аналізи відібраних грунтів, і тоді можна буде говорити, як воно повпливало на грунти", - зазначив заступник міністра.

Як повідомлялося, через наявний зараз у Криму дефіцит води, у місті Армянськ на розташованому там заводі "Титан" оголилося 42 квадратних кілометри кислотного накопичувача підприємства. На думку деяких фахівців і посадовців, випаровування з цього накопичувача небезпечних сполук і їх подальше конденсування може негативно відобразитися на здоров'ї людей, які проживають у Армянську, Красноперекопську та навколишніх населених пунктах окупованого Криму та в Каланчацькому і Чаплинському районах Херсонської області.

Читайте також: Спікер ВР закликає направити у Крим міжнародну комісію через аварію на "Титані"

У ніч на 24 серпня в анексованому Криму в місті Армянськ сталися викиди невідомої отруйної речовини. Згодом прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України повідомила про те, що на Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Зазначалося, що протягом останнього тижня прикордонники Херсонського загону на адмінмежі з анексованим Кримом фіксували випадки отруйних хімічних викидів із заводу "Титан". Це призвело до різкого погіршення здоров'я місцевих жителів і особливо дітей. Крім того, на металевих предметах, деревах, дахах будинків і навіть усередині приміщень утворився маслянистий наліт з жовто-зеленим відтінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-