У Львові вшанували жертв Янівського концтабору та Львівського гетто

У Львові вшанували жертв Янівського концтабору та Львівського гетто

Укрінформ
В урочищі «Піски» у неділю відбувся меморіальний концерт з нагоди 75-ої річниці ліквідації гетто та Янівського концтабору у Львові.

Вшанувати історію жертв Янівського концтабору та Львівського гетто прийшли міський голова Львова Андрій Садовий, головний рабин Львова та Західної України Мордехай Шломо Болд та багато львів’ян, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Ми з вами знаходимося на цьому скорботному місці, де за різними історичними джерелами загинуло до 200 тис. євреїв. Сьогодні ми можемо тільки пам’ятати, пам’ятати про тих, кого не повернеш», – сказала Адель Діанова, керівник Всеукраїнського благодійного фонду «Хесед Ар’є».

Під час заходів міський голова Львова зазначив, що місто на цьому місці планує збудувати великий меморіальний комплекс, вже проведено міжнародний архітектурний конкурс на кращий проект.

Читайте також: США депортували до Німеччини колишнього охоронця табору смерті

"Ми провели міжнародний конкурс, є плакати, на яких зображені проекти цього комплексу, який має бути збудований. Розумію, що нам будуть заважати це робити. Але я хочу просити вас усіх допомогти нам збудувати тут цей меморіальний комплекс. Кожен може внести свою лепту - хтось 1 долар, хтось добре слово", - сказав Садовий.

Під час меморіального концерту в Урочищі «Піски» (вул. Омеляна Ковча) Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом Івана Остаповича виконали першу та третю частину симфонії №?6 «Трагічної» австрійського композитора і диригента Густава Малера.

Зазначається, що у Янівському таборі, коли вбивали людей, грав оркестр з в'язнів. 75 років тут не було музики.

2 вересня у межах Європейських днів єврейської культури Україна та весь світ згуртувалися, аби згадати та спільно переосмислити страшну історію жертв Янівського концтабору та Львівського гетто. У часи Другої світової війни Янівський концтабір був місцем жахіть Голокосту у регіоні, а Львівське гетто — третім за величиною у Східній Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-