США депортували до Німеччини колишнього охоронця табору смерті

США депортували до Німеччини колишнього охоронця табору смерті

Укрінформ
Сполучені Штати депортували до Німеччини останнього, як передбачається, колишнього поплічника нацистів Якова Палія.

Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Американський уряд вислав до Німеччини імовірно останнього колабораціоніста з тих, що живуть у США. 95-річний Яків Палій у вівторок уранці на військовому літаку був доставлений в аеропорт Дюссельдорфа, звідки немічний старий медичним транспортом був перевезений до будинку престарілих Мюнстера", - повідомляє видання.

Палій, уродженець Польщі, українець за національністю, перебував членом СС і служив озброєним охоронцем у концентраційному таборі Травники у Польщі. Після війни жив у США, проте американського громадянства був позбавлений ще 15 років тому, 14 років тому було прийнято рішення про його депортацію, але Німеччина не погоджувалася прийняти колишнього нацистського злочинця.

"Німеччина взяла на себе моральну відповідальність за жахливу несправедливість, здійснену від її імені при нацистах... Ми беремо на себе відповідальність перед жертвами націонал-соціалізму, а також перед нашими міжнародними партнерами, навіть якщо це вимагає складних рішень", - прокоментував ситуацію міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас, який сам учора відвідав колишній концтабір у Польщі, Аушвіц.

Найвідомішим із близько 5 тис. так званих «людей з Травників» був Джон (Іван) Дем'янюк, який був депортований до Німеччини Сполученими Штатами у 2009 році. Через три роки Мюнхенський суд засудив його до п'яти з половиною років в'язниці за допомогу і підбурювання до вбивства понад 28 тис. осіб. Дем'янюк помер у 2012 році до того, як вирок набув чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-