Прямих законодавчих заборон виборів у тергромадах немає — Гройсман

Прямих законодавчих заборон виборів у тергромадах немає — Гройсман

Фото
Укрінформ
Перешкоди виборчому процесу в об’єднаних територіальних громадах, які активно формуються в Україні і є ефективною формою самоврядування, неприпустимі. 

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради з керівництвом Центральної виборчої комісії та Міністерством юстиції, присвяченої питанням розблокування виборів у понад 100 новоутворених ОТГ, повідомляє Урядовий портал.

«Я прийшов працювати в уряд заради її впровадження (децентралізації-ред) і заради неї змінив своє життя. Я готовий і далі забезпечувати лідерство в децентралізації, але потрібно вести цей процес на всіх стадіях. Прямих заборон і перешкод виборчому процесу немає», - сказав Гройсман.

Нарада з питань ситуації навколо виборчого процесу в ОТГ / Фото: Мусієнко Владислав

За його словами, немає жодної законодавчо обумовленої заборони бажанню людей об’єднуватися і розвивати свої території. Але юридичні колізії призвели до того, що призначені на жовтень поточного року вибори опинилися під загрозою зриву. І це, у свою чергу, загрожує процесу подальшої децентралізації в Україні, яка є однією з найбільш фундаментальних реформ уряду.

Учасники наради повідомили, що глобальних підстав скасовувати заплановане волевиявлення  насправді не існує. Натомість є юридичні нюанси, які потребують врегулювання і роз’яснення. Ключове завдання  – вирішити їх, адже саме зараз Україна проходить так звану точку неповернення, коли змінюється не тільки держава, а й свідомість громадян.

У цьому контексті Глава уряду закликав знайти прийнятний механізм і забезпечити проведення виборів у листопаді або не пізніше кінця цього року. Такий крок, впевнений Прем’єр-міністр, буде зрозумілий і виборцям, і громадам, і КМУ. 

Читайте також: У Кропивницькому обговорили досвід наповнення бюджетів західних областей

«Те, що децентралізація почала набирати оберти, а громади почали відновлювати місцеве самоврядування й оживати – неможливо зупинити. І уряд повністю відданий цій ідеології і ідеї децентралізації”, - сказав  Гройсман.

Він запевнив у тому, що і надалі боротиметься за те, щоб подальший процес децентралізації був успішним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-