Тергромади можуть позиватися до ЦВК через неоголошення виборів

Тергромади можуть позиватися до ЦВК через неоголошення виборів

Децентралізація
Укрінформ
17 серпня сплив останній термін, коли ЦВК могла призначити вибори в об'єднаних тергромадах (ОТГ) на жовтень цього року, як планувалося. Тепер ОТГ можуть позиватися до суду.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив експерт групи «Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа» Реанімаційного пакету реформ (РПР) Юрій Ганущак.

«Юридично факт бездіяльності такого органу, як ЦВК, почнеться з 17 серпня. Це останній момент, коли ЦВК зобов'язана оголосити вибори, які мають відбутися в останню неділю жовтня. Це за рішенням самої ЦВК. Тобто, після цього можна подавати в адміністративний суд на ЦВК на бездіяльність, і судова перспектива дуже велика», - сказав Ганущак.

За його словами, судові розгляди з цього питання можуть відбутися швидко.

«Суть позовної заяви - скасування постанови ЦВК як такої, що прийнята всупереч частині 2 статті 19 Конституції. Навіть не по суті самої постанови, а тому, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень. Є перелік повноважень ЦВК, є закон прямої дії «Про об'єднання територіальних громад», де зазначено, що ЦВК зобов'язана оголосити вибори в ОТГ при наявності висновку ОДА.  Якщо ЦВК отримує такий документ (висновок ОДА - ред.), вона зобов'язана це зробити, це норма закону, і не може ставити умови, при яких вона виконає свої зобов'язання», - наголосив експерт.

Він зазначив, що зараз у регіонах в процесі створення ОТГ задіяно дуже багато людей, проведено багато різних заходів,  в тому числі щодо отримання висновків ОДА, і громади не зацікавлені в призупиненні процесу створення чи об'єднання, тому що втрачають багато можливостей для розвитку. За його словами, навіть ті громади, які тільки нещодавно увійшли в процес децентралізації, не просто готові до змін, а й активно впроваджують у себе різні проекти.

«Навіть зараз ті тергромади, які утворилися вже на третьому році (реформи децентралізації - ред.), дають дуже інтелектуальні проекти, наприклад, створення споживчих кооперативів, тобто залучення бізнесу», - сказав Ганущак.

Також він додав, що існують і політичні важелі. Але українські партії не поспішають реагувати на цю ситуацію. Експерт зробив припущення, що ситуація з невизначеністю щодо виборів в ОТГ може бути вигідна опозиційним політичним силам. Водночас він назвав реформу децентралізації найбільш успішною, коли жителі регіонів наочно бачать, які зміни відбулися.

«Можливий варіант, що це (відкладення виборів в ОТГ - ред.) ініціювали саме опозиційні партії, для них зупинка децентралізації  - це величезне благо, тому що вона дає сильні шанси чинній владі, це очевидний успіх, а не демонстрація телевізійної картинки про зубожіння. Тобто, людям  простіше побачити на власні очі чи відремонтовані дороги, школи тощо», - сказав Ганущак.

Експерт наголосив: саме зараз важлива реакція органів центральної влади, які провадять реформу децентралізації, та ключових осіб в державі. Оскільки той процес, що відбувається в межах реформи, оцінюється громадянами схвально і згортання його може призвести до електоральних втрат.

Ганущак нагадав, що з приводу гальмування реформи децентралізації вже є реакція не тільки громад у регіонах та громадськості, а й міжнародних організацій.

«Спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт вже оголосив свою позицію, і відповідний документ уже лежить на столі у канцлера ФРН Ангели Меркель, очевидно, що після цього будуть зроблені офіційні заяви представників Європи, що може мати далекосяжні наслідки. ЄС зацікавлений у тому, щоб  у нас була напрацьована система, зрозуміла для них.  Не стоїть питання, що ЄС щось згортає у нас, а питання того, що чогось в Україні не розгортають. Успіх цієї реформи відкриває не кредитування, а лінії прямої допомоги, які йшли для країн, що вступали в Євросоюз»,  - зауважив експерт.

Читайте також: Зубко вимагає від ЦВК призначити вибори у тергромадах

Як повідомлялося, 9 серпня 2018 року ЦВК ухвалила рішення про зупинення розгляду питання призначення перших і додаткових місцевих виборів у новостворених об'єднаних територіальних громадах. Цим рішенням вона загальмувала подальший процес формування спроможних громад та реформу місцевого самоврядування в Україні. Наразі у ЦВК знаходяться подання близько 100 ОТГ, у яких проживає майже 1 млн жителів.

На цей час результатом реформи місцевого самоврядування в Україні є створення 803 ОТГ, в яких проживають 6,8 млн осіб, і 98 з цих ОТГ чекають на призначення виборів. Ці громади розвивають інфраструктуру, відновлюють дороги, освітлення, водогони, ремонтують школи, ФАПи, клуби, дитсадки та будують центри надання адміністративних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-