У ЦВК запевняють, що всі вибори до тергромад будуть призначені

У ЦВК запевняють, що всі вибори до тергромад будуть призначені

Децентралізація
Укрінформ
Звернення ЦВК до комітету ВР за роз’ясненням щодо неузгодженостей у законодавстві про референдуми та призупинення процесу призначення виборів в об’єднаних тергромадах не відтерміновує проведення виборів в ОТГ.

Про це заявила заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна в коментарі журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Постанова ЦВК (від 9 серпня — ред.) полягає в тому, щоб отримати відповідні роз’яснення комітету ВР щодо застосування виборчого законодавства. Жодного рішення про відтермінування виборів не було - про це можна було би говорити, коли були б призначені вибори на певну дату, але ж цього не було", - сказала Усенко-Чорна.

Вона підкреслила, що ЦВК абсолютно обгрунтовано звернулася до профільного комітету ВР, щоб комітет реалізував свою функцію, яка закріплена за ним законом.

"Після рішення КСУ в Україні дещо змінилася правова дійсність, постало питання щодо відновлення дії закону "Про Всеукраїнський і місцевий референдум” (1991 року — ред.), у зв’язку з цим виникає право громадян на проведення із окремих питань місцевих референдумів. Враховуючи, що ЦВК має обов’язок захищати і права громадян на участь у місцевих референдумах, саме через це комісія і звернулася до комітету, щоб більш глибоко проаналізувати виборче законодавство і законодавство про місцевий референдум та ухвалити виважене рішення", - пояснила заступник голови ЦВК.

Так, за її словами, до ЦВК, крім подань ОДА щодо призначення виборів в ОТГ, надходять і звернення громадян, "які проти певних процесів, які хочуть проведення місцевих референдумів із цих питань", тому комісія повинна ухвалювати "збалансовані рішення, брати до уваги всі точки зору й вирішувати всі звернення на підставі закону".

Водночас Усенко-Чорна запевнила, що всі вибори до ОТГ, подання на призначення яких уже надійшли й досі надходять до ЦВК, будуть призначені, як тільки надійде роз’яснення комітету Верховної Ради. Заступник голови ЦВК відзначила, що для того, аби ОТГ встигли провести вибори ще цього року у четвер комісія ухвалила рішення, згідно з яким вибори можуть бути призначені не тільки на останню неділю квітня, останню неділю жовтня та на будь-яку неділю грудня, крім останньої, але й на будь-яку іншу дату.

"Я не дуже розумію нагнітання, занепокоєння щодо призначення виборів - вони абсолютно однозначно будуть призначені", - наголосила вона, додавши, що нинішнє “нагнітання” стосовно цього питання є “штучним”.

При цьому Усенко-Чорна зауважила, що кількість подань на призначення виборів в ОТГ змінюється весь час, документи постійно надходять до ЦВК. Зокрема, за її даними, станом на 16:40 16 серпня до комісії надійшли 120 подань на призначення перших виборів в ОТГ, серед яких правові підстави для призначення є в 101 громади, ще по 23 ОТГ є правові підстави для призначення додаткових виборів.

Читайте також: ЦВК планує до кінця року оновити свій сайт

Разом з тим, на засіданні ЦВК у четвер заступник голови комісії Андрій Магера пропонував включити до порядку денного питання про призначення перших і додаткових виборів загалом у 111 територіальних громадах та скасувати рішення Центрвиборчкому від 9 серпня щодо призупинення процесу призначення виборів в ОТГ. Рішення це не було прийнято, оскільки лише 5 із 11 присутніх на засіданні членів ЦВК проголосували на його підтримку.

Магера переконаний, що закон про референдум 1991 року жодного відношення не має до тих подань, які надійшли до ЦВК на призначення виборів в ОТГ.

"Навіть якщо припустити, а я опускаю момент, що роз’яснення комітету ВР не має сили офіційного тлумачення, а Конституційний Суд уже не тлумачить закони, але навіть якщо допустити, що буде висновок комітету і вони скажуть, що закон 1991 року (про Всеукраїнський і місцевий референдуми - ред.) відновив дію, то закон про добровільне об’єднання територіальних громад передбачає альтернативні способи утворення територіальних громад: перше - через рішення місцевої ради, друге - через рішення місцевого референдуму, але знову ж таки, прийнятого саме цією місцевою радою і ніким іншим", - наголосив він.

Читайте також: ЦВК розширила перелік дат, на які зможе призначати вибори в тергромади

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв’язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади.

Цим же рішенням ЦВК постановила, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів будуть розглядатися лише після отримання зазначених роз’яснень.

Водночас таке рішення вже викликало хвилю критики з боку низки громадських організацій, які постійно слідкують за виборчим процесом в Україні, а також Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-