ЦВК розширила перелік дат, на які зможе призначати вибори в тергромади

ЦВК розширила перелік дат, на які зможе призначати вибори в тергромади

Децентралізація
Укрінформ
ЦВК внесла зміни до порядків призначення перших та додаткових виборів в об'єднаних тергромадах, розширивши перелік дат, на які можуть бути призначені такі вибори.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні ЦВК у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як пояснила заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна, раніше комісія могла призначити вибори до ОТГ на останню неділю квітня, останню неділю жовтня та на будь-яку неділю грудня, крім останньої.

"Сьогодні ЦВК своїм рішенням зняла жорстке обмеження щодо прив'язки до цих дат, тепер вибори можуть бути призначені (Центральною виборчою комісією - ред.) як на ці дати, так і на будь-які інші. Наприклад, можуть бути призначені вибори і на листопад на будь-яку неділю", - розповіла вона.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз'яснень у зв'язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Необхідність такого звернення у ЦВК обгрунтували тим, що закон “Про всеукраїнський референдум”, ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Читайте також: Рішення ЦВК створює ризик гальмування децентралізації - Гройсман

Своєю чергою, за даними ЦВК, окремі питання добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та добровільного приєднання до об'єднаних територіальних громад, за умови відновлення дії закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", можуть відноситися до переліку питань, які вирішуються виключно місцевим референдумом.

Цим же рішенням Центрвиборчком постановив, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів будуть розглядатися лише після отримання зазначених роз'яснень.

Водночас таке рішення вже викликало хвилю критики з боку низки громадських організацій, які постійно слідкують за виборчим процесом в Україні, а також Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-