У Сумах 60 учасників АТО вперше в Україні отримають гроші на житло

У Сумах 60 учасників АТО вперше в Україні отримають гроші на житло

Укрінформ
У Сумах 60 учасників АТО отримають від міськради на придбання житла по 350 тисяч гривень кожен, на що з міського бюджету виділено 21 мільйон грн.

Про це сьогодні, 15 серпня, під час брифінгу повідомив мер Сум Олександр Лисенко.

“Учасники АТО в Сумах охоплені низкою соціальних гарантій, які передбачені міською програмою “Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей” на 2017-2019 роки. Та ми розуміємо, що більшість учасників АТО потребують покращення житлових умов. Дехто з них взагалі не має власного помешкання. Тому рішення про надання матеріальної допомоги на придбання житла, яке депутатський корпус ухвалив під час сесії міської ради 8 серпня, є на часі. І вже цьогоріч 60 учасників АТО в Сумах отримають по 350 тис. грн на придбання житла. Хочу підкреслити, що Суми – наразі єдине місто України, де міська рада пішла на такий крок”, – зазначив міський голова.

Як поінформувала його заступник Альона Дмітрєвская, 10 серпня відбулась зустріч із учасниками АТО, під час якої їм розповіли про процедуру та терміни отримання коштів.

“Матеріальна допомога перераховуватиметься протягом трьох місяців – жовтня, листопада, грудня. На кожний місяць передбачена певна кількість учасників АТО, які зможуть отримати ці кошти. Так, у жовтні це 14 осіб, у листопаді – 20 та грудні – 26”, – повідомила Дмітрєвская.

Читайте також: Лікарку, яка відмовила в допомозі ветерану АТО, звільнили вдруге і повністю

Директор департаменту соціального захисту населення Сумської міськради Тетяна Масік розповіла, що з кожним із 60 учасників АТО, які отримали матеріальну допомогу на придбання житла, у структурному підрозділі працюватимуть окремо.

Та перш ніж прийти до департаменту учасник АТО має відкрити спеціальний рахунок у відділенні АТ „Ощадбанк”, на який перераховуватимуть кошти. Після того, як кошти будуть перераховані на рахунок учасника АТО, він матиме рівно рік, щоб придбати житло. Якщо ж за цей час воно не буде придбано, то у триденний термін кошти повернуться на рахунок департаменту соціального захисту населення, а звідти до міського бюджету.

Якщо ж учасник АТО придбає помешкання, яке коштує менше виділеної матеріальної допомоги, то решту також необхідно буде повернути до департаменту. Коли ж, навпаки, вартість житла буде більшою розміру матеріальної допомоги, то учасник АТО може додати власні заощадження, аби його придбати.

За словами члена Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Максима Колесника, формування списку претендентів на отримання матеріальної допомоги на придбання житла проходило у декілька етапів.

Читайте також: На Запоріжжі учасникам АТО виділять 2,5 тисяч земельних ділянок

“Під час першого з них всі без винятку учасники АТО мали можливість подати заяви на отримання даного виду матеріальної допомоги. Зробити це потрібно було з січня по березень. Потому робоча група, до складу якої увійшли члени Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові, займалась розглядом та аналізом поданих заяв. Згідно з передбаченими затвердженим міськрадою ще у липні 2016 року Порядком забезпечення житлом учасників АТО критеріями претендентам на матеріальну допомогу нараховувались бали. Для того, аби потрапити до списку на отримання матеріальної допомоги на придбання житла, їх кількість мала складати не менше 3,5”, - розповів Колесник.

При нарахуванні балів члени робочої групи зважали на наявність інвалідності у самого учасника АТО, а також наявність такої у членів його родини. До уваги брались кількість дітей в учасника АТО, перебування на пільговій черзі на покращення житлових умов, кількість осіб, які мешкають у квартирі.

Члени ж родин загиблих учасників АТО та інваліди I– II груп ввійшли до списку першочергово.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-