ЦВК зриває вибори в об'єднаних громадах - КВУ

ЦВК зриває вибори в об'єднаних громадах - КВУ

Заява
Укрінформ
Комітет виборців України вважає юридично необгрунтованою позицію Центральної виборчої комісії щодо призупинення призначення виборів в ОТГ до роз'яснення комітетом ВР з питань правової політики та правосуддя та такою, що унеможливлює проведення виборів в понад 100 об'єднаних громадах, що заплановані на жовтень.

Про це йдеться в заяві КВУ у Facebook.

«На думку КВУ дії Центрвиборчкому є такими, що перешкоджають здійсненню виборчих прав громадян. За попередньою інформацією на жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об'єднаних громадах, в яких проживає 1 млн осіб. Однак мова також йде про загрозу зриву виборів й в інших громадах, голосування в яких мали відбутися пізніше. Таким чином дії ЦВК ставлять під загрозу подальше проведення реформи децентралізації в Україні», - наголошується в заяві.

Комітет розглядає таку позицію ЦВК як юридично необгрунтовану і таку, що перешкоджає здійсненню виборчих прав громадян.

У заяві наголошується, що старий закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» вважається офіційно таким, що втратив чинність.

«Жодних змін у його статусі після прийняття рішення КСУ від 26 квітня 2018 року не відбулося. Об'єднання громад проходило відповідно до Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який є чинним в Україні і не передбачає обов'язкового проведення місцевих референдумів», - підкреслює КВУ.

Читайте також: Три ОТГ на Житомирщині вимагають призначити вибори на 28 жовтня

Крім того, у КВУ зазначають, що парламентські комітети не уповноважені на офіційне трактування норм законодавства. «Їх роз'яснення не мають статусу офіційного тлумачення. Ці питання віднесено до компетенції Конституційного суду України. Тому наявність чи відсутність роз'яснень Комітету ВР ніяким чином не має впливати на призначення ЦВК виборів», - заявляють у комітеті виборців.

У разі призначення виборів на останню неділю жовтня 2018 року, зазначає комітет, вибори мають бути призначені ЦВК до 17 серпня.

КВУ закликає ЦВК невідкладно розблокувати вибори в об'єднаних територіальних громадах.

Як повідомлялося, голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Олександр Черненко у коментарі Укрінформу наголосив, що призначення виборів у ОТГ не прив'язане до законодавства про всеукраїнський та місцеві референдуми й не має гальмуватися через неузгодженості в ньому і що ЦВК має переглянути своє рішення і призначити вибори в тих ОТГ, які вже пройшли всі процедури, на жовтень.

Читайте також: РПР закликає ЦВК призначити перші вибори у майже 100 тергромадах

9 серпня ЦВК звернулася до правового комітету ВР щодо надання роз'яснень у зв'язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Необхідність такого звернення у ЦВК обгрунтували тим, що закон “Про всеукраїнський референдум”, ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Своєю чергою, за даними ЦВК, окремі питання добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та добровільного приєднання до об'єднаних територіальних громад, за умови відновлення дії закону “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”, можуть відноситися до переліку питань, які вирішуються виключно місцевим референдумом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-