Польща допоможе ОТГ Харківщини з проектом енергозбереження

Польща допоможе ОТГ Харківщини з проектом енергозбереження

Децентралізація
Укрінформ
Польща допоможе об'єднаним територіальним громадам Харківщини покращити ситуацію в сфері енергоефективності.

Пілотний проект "Наша Енергія - енергетично спроможна громада" презентовано в Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

«Ідея створення проекту "Наша Енергія - енергетично спроможна громада" виникла два роки тому під час участі представників ОТГ Харківщини в провідному інформаційно-комунікаційному майданчику Польщі – Балтік Бізнес Форумі (м.Свіноуйсьце), - прокоментувала директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова. - Там ми представляли об'єднані громади Харківської області як партнерів з новими можливостями для співпраці з бізнесом. Саме звідти і виникла дана ініціатива щодо реалізації подібного проекту на території Харківщини. Спочатку була недовіра з боку польських партнерів, але після презентації, знайомства з результатами реформи, вони побачили нову, зовсім змінену децентралізовану Україну. Ми відчули довіру, і ця довіра через два роки робить перші кроки у вигляді цього проекту".

Керівник проекту, президент Польсько-української академії міст, представник Польсько-української торгово-промислової палати Даріуш Шимчиха поінформував про два важливих елементи проекту.

"Завдання експертів - провести "енергосканування" будівель, що знаходяться на балансі та утриманні об'єднаних громад. Професійний, детальний огляд дасть можливість побачити проблеми та недоліки. Потім, згідно з результатами огляду, громадам будуть надані рекомендації. Другий важливий елемент - зустріч з польськими експертами, які поділяться навичками пошуку коштів на реалізацію проектів з енергозбереження", - сказав Шимчиха.

Польські експерти вже здійснили перші візити до об'єднаних громад Харківської області. Перший етап проекту - аудити енергоефективності будівель у п'яти відібраних громадах Харківщини, які є переможцями проекту (Роганська, Нововодолазька, Зачепилівська, Малинівська та Чкалівська об'єднані громади).

Команда з трьох польських та одного українського експерта вже відвідала об'єкти Роганської та Нововодолазької ОТГ: школи, гімназію, дитячі садки, будинки культури, котельні, житловий фонд.

У рамках проекту представники кожної з п’яти відібраних ОТГ у вересні 2018 року візьмуть участь в навчальній поїздці до Республіки Польща, під час якої вони зможуть ознайомитися з провідним досвідом польських гмін у сфері енергоефективності.

На наступному етапі буде організовано тренінг для більш широкого кола представників відповідних територій. Проект планується завершити до кінця листопада 2018 року.

Під час свого вітального виступу консул Генерального Консульства Республіки Польща в м. Харкові Влодзімєж Лещинський зазначив, що польський досвід у сфері енергоефективності має бути дуже корисним для України.

"Представникам об'єднаних громад, які знаходяться на шляху розвитку своїх територій, необхідно побачити, як в Республіці Польща працює місцеве самоврядування. Варто побачити й перейняти їх досвід в сфері залучення коштів у місцеві бюджети, досвід використання цих грошей. Ми працюємо другий рік поспіль в Харківській області, і як Консульство беремо активну участь в процесі втілення децентралізації на території Харківської області", повідомив консул.

Читайте також: На Сумщині відкриють п'ять ЦНАПів за підтримки програми "U-LEAD з Європою”

Проект реалізується Польсько-українською торгово-промисловою палатою у партнерстві з Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL Kyiv Solidarity Fund PL) та Національним агентством збереження енергії Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. (Республіки Польща). Проект співфінансується за програмою "Підтримка демократії 2018", котра фінансується у рамках програми польського співробітництва для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Партнерами проекту є Генеральне Консульство Республіки Польща в місті Харкові, Програма "U-LEAD з Європою", ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», Харківський ЦРМС, Програма "Study tur tu Poland", Харківська обласна державна адміністрація.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-