Будівельні схеми: на Харківщині у псевдокооперативів забрали землю на 127 мільйонів

Будівельні схеми: на Харківщині у псевдокооперативів забрали землю на 127 мільйонів

Укрінформ
Прокуратура Харківщини з початку року повернула землю, безкоштовно виділену фіктивним житлово-будівельним кооперативам, загальною вартістю в 127 млн грн.

Про це сказав на брифінгу в.о. прокурора Харківської області Артем Степанов, повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

"Цьогоріч судами задоволено 2 позови про визнання незаконним та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок загальною площею 4,3 га вартістю понад 39 млн грн... Упродовж поточного року виконано 3 рішення господарського суду Харківської області зазначеної категорії на загальну суму понад 127 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, на цей час у провадженні судів різних інстанцій перебувають ще три справи щодо визнання незаконними та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок.

"Незважаючи на те, що і організатори схеми, і виконавці постійно заявляють про  законність безкоштовної передачі у власність землі за цим механізмом, нам вдалося досягти головного. На початку роботи цієї схеми земля передавалася у власність десяткам псевдоЖБК щороку. Минулого року – лише кільком, а цього – поки що жодному", - підкреслив Степанов.

У прокуратурі роз'яснили також, що згідно з чинним законодавством для поліпшення житлових умов мешканців міста місцева рада має право безплатно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК"). Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше. Організації ж, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безплатне отримання землі.

Читайте також: У Мінрегіоні пропонують надавати держслужбовцям житло в оренду

Як повідомляв Укрінформ, Генпрокуратура вважає організаторами "кооперативної схеми", зокрема, міського голову Харкова Геннадія Кернеса та народного депутата Михайла Добкіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-