Масова загибель бджіл: перевірка знайшла хімікати в 53%

Масова загибель бджіл: перевірка знайшла хімікати в 53%

Укрінформ
Держпродспоживслужба опрацювала понад 80 зразків померлих бджіл, і з них у 53% підтверджувалася наявність хімічних речовин.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю виданню AgroPolit.

«Ми опрацювали понад 80 зразків, і з них у 53% підтверджувалася наявність хімічних речовин. Проблема є, і вона комплексна», - зазначив Лапа.

Він додав, що Інструкція щодо утримання бджіл (Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєння бджіл прийнята у 2001 році) застаріла: у ній є норми щодо висоти паркану, кольору вуликів і багато інших, які зараз навряд чи виглядають реалістичними. За словами Лапи, фахівці відомства працюють над пропозиціями до інструкції.

Крім того, на думку голови Держпродспоживслужби, потрібно спростити процес отримання дозвільної документації.

Читайте також: Заборонений в ЄС препарат не має стосунку до загибелі бджіл на Харківщині

«Зараз є реєстрація пасіки й отримання паспорта. Можна було б обмежитися реєстрацією і веденням реєстру, в якому відзначати дату ветеринарних оглядів. І тоді не треба цей папірець, а в публічному реєстрі усі зможуть бачити інформацію про пасіку. Я про це згадую, тому що більшість пасік – незареєстровані. У нас ускладнені бюрократичні процедури, тож коли пасічники дивляться на інструкцію, вони розуміють, що її не виконають, а запрошувати ветеринарного спеціаліста на пасіку не дуже приємно в такому разі», – наголосив Лапа.

Водночас, на його переконання, на рівні закону має бути визначено, що сільськогосподарське підприємство повинне повідомити органи місцевого самоврядування про те, що воно обробляє поля.

«Надавати потрібно таку інформацію: я буду обробляти поля таким препаратом, такою діючою речовиною, таку територію, відстань, період, таким методом (повітряним чи трактором). Зараз норма рамкова і слабо здатна досягти цілі, яка за нею була. Тому ми готуємо законодавчі пропозиції щодо більш детальної регламентації: що треба надавати й кому, і якщо інформація надається в органи місцевого самоврядування, то повинен бути обов’язок посадових осіб останніх інформувати зареєстрованих бджолярів. Я сподіваюся, коли ми змінимо ці накази та інструкцію, кількість зареєстрованих пасік збільшиться», – підкреслив Лапа.

Він також нагадав, що штраф за порушення у цій сфері – від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів – 85-170 грн. «З такими штрафами говорити про те, що хтось буде боятися не виконувати законодавство, не доводиться. Тому без актуалізації штрафів все це працювати не буде. На жаль, скоріше за все, ми говоримо про результативність цих змін не на цей рік, а на наступний», - зазначив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, у травні цього року по всій Україні почали масово гинути бджолині сім’ї. Найбільше постраждали пасіки в Дніпропетровській, Кіровоградській, Сумській, Харківській областях, найменше - на заході України. Попередньо припускалося, що причиною масового отруєння бджіл стали неякісні засоби захисту рослин, які використовували фермери для обробки полів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-