Заборонений в ЄС препарат не має стосунку до загибелі бджіл на Харківщині

Заборонений в ЄС препарат не має стосунку до загибелі бджіл на Харківщині

Дослідження
Укрінформ
Правоохоронці стверджують, що агрофірма, яка обробляла поля забороненим в ЄС препаратом, не винна в загибелі бджіл на Харківщині. 

Такі висновки зроблено після ряду експертиз, які, у свою чергу, проведені за зверненнями постраждалих власників пасік. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області

“В червні місяці поточного року до Золочівського відділення поліції надійшло кілька звернень від власників пасік, які скаржилися із приводу масової загибелі бджіл на території  району. Заявники вважали, що комахи померли від отрутохімікатів, які застосовували фермерські господарства під час обробки посівів гороху. Згідно з висновком експертного дослідження Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин, сильнодіючих та отруйних речовин у мертвих комах виявлено не було. Також було зазначено, що у складі препарату «Антиколорад Мак», який був застосований при обробці посівів, міститься імідаклоприт. Що відповідає інформації, зазначеній у сертифікаті якості”, - йдеться в повідомленні. 

Натомість, підкреслює відділ комунікацій, протоколом випробовувань Національного наукового центру «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» було виявлено наявність на пасіці інфекційних та інвазійних захворювань бджіл.

“Враховуючи вищевикладене, проведені дослідження не довели причетності агрофірм до факту загибелі бджіл. Тому, за відсутності даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення, та згідно з Законом України «Про звернення громадян» перевірку за фактами звернень громадян було закінчено”, - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня в селі Сковородинівка сталася масова загибель бджіл. Пасічники звинуватили місцеву агрофірму, яка обробляла поля хімікатами. 

На самій фірмі розповіли, що користуються препаратом вже більше 5 років, і він не становить жодної загрози для бджіл.  

Цікаво, що діюча речовина імідаклоприт у Вікіпедії оцінюється, як вкрай високотоксична для бджіл. Вважається, що широке застосування імідаклоприду викликає синдром руйнування бджолиних сімей.

Читайте також: Бджіл зморила контрабанда?

При цьому отруєння через дуже малу кількость активного інгредієнта в ступені 1 нанограмму на 100 г маси тіла (близько 1000 бджіл) дуже важко виявити, і відповідно, довести. Найбільший на сьогоднішній день доведений нещасний випадок з клотіанідіном стався в Німеччині навесні 2008 року і описаний на інтернет-сторінці з Федерального міністерства по захисту прав споживачів та безпеки продуктів харчування. Тоді  в Баден-Вюртембергу через оброблену кукурудзу постраждало близько 11500 роїв.

У травні 2013 року Комісія ЄС обмежила використання неонікотіноідних активних речовин, таких як клотіанідін, імідаклоприд і тіаметоксам, в продуктах для захисту рослин на відкритому повітрі, їх дозволено лише для тепличних господарств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-