Вулична виставка нагадає про трагічну долю євреїв Львова в часи Голокосту

Вулична виставка нагадає про трагічну долю євреїв Львова в часи Голокосту

Фото
Укрінформ
Вуличну виставку, яка є спробою маркування локацій, пов'язаних з подіями Голокосту 1941-1944 років, відкрили у Львові.

Експозиція покликана нагадати про трагічну долю єврейської громади міста, яка майже повністю була винищена під час нацистської окупації, повідомили у прес-службі міськради.

"Виставка складається із 12 стендів, розміщених у різних локаціях обласного центру. Фотографії розповідають про історію як самих місць пам’яті, так і пов’язаних з ними постатей у контексті Голокосту (жертв, рятівників, свідків, винуватців). Концептуально виставка об'єднує на одному стенді історії про людей з абсолютно різним досвідом Голокосту і вказує на умовність меж, які цей досвід розділяють, на мінливість людської поведінки в умовах вибору "тут і зараз", що здатен на десятиліття впливати на персональні долі та долю суспільства", - зазначив заступник міського голови Андрій Москаленко.

Читайте також: Президент СКУ закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

Виставка створена у межах програми "Львів'43: Місто, яке (не) пережило. Меморіальні заходи до 75-ї річниці ліквідації гетто та Янівського концтабору у Львові". Творці експозиції також розробили інформаційний буклет з картою всіх локацій. Путівники можна взяти у музеї "Територія Терору" на проспекті Чорновола, 45 Г та у Центрі надання туристичної інформації за адресою: площа Ринок, 1.

Відкриття вуличної виставки «Львів’43: Місто (не)пам'яті» / Фото: Територія Терору / facebook

Під час Голокосту в окупованій Україні було вбито 1,6 млн євреїв. Серед них майже 160 тисяч  - львівські євреї, більшість із яких загинули у газових камерах табору смерті Белжець. Однак, під час Голокосту не просто було вбито велику кількість людей, але й знищено численні пам’ятки, що мали нагадувати про них. Тому завданням вуличної виставки є, серед іншого, й відновити ці затерті сліди, нагадати сучасним львів’янам про роль єврейської громади у формуванні Львова, такого, яким він є зараз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-