На Львівщині відзначили 74 річницю створення Української головної визвольної ради

На Львівщині відзначили 74 річницю створення Української головної визвольної ради

Фото
Укрінформ
У селі Сприня на Львівщині відзначили 74 річницю створення Української головної визвольної ради (УГВР) – органу національно-визвольної боротьби України проти фашистської Німеччини та московсько-більшовицької окупації.

Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Відбулась урочиста хода учасників національно-визвольної боротьби, молоді, представників громадських організацій, влади. Учасники поклали квіти до пам’ятника засновникам УГВР, священики здійснили чин панахиди за борцями за волю України.

«Організація українських націоналістів, яка була найсильнішою політичною, військовою силою 40-х років 20 століття, зрозуміла, що треба не просто вести одну силу вперед, а треба згуртувати український народ, згуртувати всіх тих, хто думає про Україну, хто бореться і вірить в неї. Тому постав український парламент – Українська головна визвольна рада, тому і постав український уряд – Генеральний секретаріат. Будучи тут, ми також думаємо про сьогодення, про завтрашній день. І пишаємось тим, що  українські воїни 21-го століття зробили те, що не вдалося Січовим стрільцям, воїнам Української народної армії, Українській повстанській армії. Вони вперше за 100 років  зупинили неприятеля, а він споконвіку залишається тим самим”,-  зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

В межах заходу відбулося нагородження учасників та переможців змагань «Ігри нескорених». Всі команди отримали грамоти, медалі та цінні подарунки. У змаганнях взяли участь команди із Донецької та Луганської областей.

УГВР – підпільний парламент та уряд України — був створений для об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за самостійну соборну Українську державу та проголосити світові волю українського народу.

З 10- го до 15- го липня 1944 року біля с. Сприня Самбірського району відбувся Перший великий з’їзд УГВР, на якому було прийнято Універсал УГВР, Платформу і Устрій УГВР – прообраз Конституції УГВР та програму парламенту, затверджено текст присяги вояків УПА. Тоді ж президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака, головою Генерального секретаріату УГВР обрано командувача УПА Романа Шухевича.

Читайте також: Вʼятрович: Немає жодних свідчень про озвучені Польщею масштаби “геноциду”

Українська повстанська армія перебувала у повному підпорядкуванні УГВР, яка мала власні друковані видання «Самостійність» і «Вісник».

Національно-визвольна боротьба під керівництвом УГВР тривала до середини 50-х років. Вона завершилася з арештом Василя Кука, останнього командира УПА та Генерального секретаря УГВР.

На Львівщині відзначили 74 річницю створення УГВР

Фото: Львівська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-