В Одесі відкрилася Національна літня школа з просторового планування

В Одесі відкрилася Національна літня школа з просторового планування

Децентралізація
Укрінформ
В Одесі відкрилася Національна літня школа "Просторове планування як інструмент розвитку територій".

В Одесі відкрилася Національна літня школа "Просторове планування як інструмент розвитку територій", участь в якій беруть понад 150 представників з 20 областей - землевпорядники й архітектори ОТГ та райдерждміністрацій, голови об'єднаних територіальних громад, а також незалежні експерти.

Організатором дводенного заходу, що розпочався 21 червня у форматі панельної дискусії, виступив Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Планування розвитку об'єднаних громад, в тому числі прогнозування розбудови населених пунктів і використання земельних ресурсів, є одним з найактуальніших завдань керівників та фахівців ОТГ в рамках процесів децентралізації. Станом на 20 червня  десяти об'єднаним громадам Одещини уже відбулась передача земель в рамках просторового планування й співпраці зі спеціалістами облуправління з питань містобудування та архітектури", - зазначила при відкритті Літньої школи директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен.

Зі свого боку, голова Одеського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Сергій Хрустовський, який очолює Авангардівську ОТГ, наголосив, що вважає  архітекторів та землевпорядників рушіями прогресу і розвитку територіальних громад. Від них залежить якість життя населення.  

"Якщо 10 років тому селище Авангард налічувало півтори тисячі населення, то зараз тут проживають 20 тисяч мешканців. І саме архітектори сприяли успішному зонуванню територій для розміщення перспективних підприємств та інфраструктури, що зумовило нинішній гармонійний розвиток громади й комфортне проживання жителів. Селищна рада врахувала розробки землевпорядників та архітекторів для розміщення технопарків, розвитку підприємництва для отримання коштів до бюджету громади. Наведу лише кілька фактів: ми дали дозвіл на розміщення в селищі аквапарку "Одеса", сприяли розвитку потужностей сільгосппідприємства, і тепер ці підприємтва й інші комерційні структури вносять значні платежі до бюджету - лише земельний податок сягає 300 тисяч гривень. А всього від комерційних структур бюджет нашої громади отримує 130 мільйонів гривень”, - підкреслив Хрустовський.

Досвідом плідної співпраці з архітекторами та землевпорядниками заради сучасної розбудови населених пунктів поділилася з колегами керівник Управління з питань містобудування та архітектури Одеської облдержадміністрації Надія Бєлєнко.

За її словами, "упродовж останнього року ОТГ Одещини розробили й затвердили  понад 40 генеральних планів розвитку населених пунктів. А всього на розгляді спеціалістів облдержадміністрації зараз перебувають 140 генпланів сіл і селищ. Маємо підстави вважати, що до кінця року буде розроблено генплани більшості населених пунктів, що входять до складу ОТГ".

У рамках програми Літньої школи відбувся обмін досвідом між фахівцями ОТГ різних областей.  

Зокрема, учасники заходу обговорили організацію земельних аукціонів, джерела формування і використання коштів Державного дорожнього фонду тощо.

Практичним досвідом  поділилася з учасниками заходу головний архітектор проектів держпідприємства "УКРНДІПІЦИВІЛЬБУД" Лідія Чижевська, радник Чернівецького  ЦРМС Роман Романко, представники Калитянської ОТГ Київської області Валентина Юрченко, Білозірської ОТГ Черкаської області Анатолій Кокшаров та інші фахівці.

Із сучасними технологічними рішеннями для просторового планування та законодавчими вимогами до створення картографічної основи територій ознайомили учасників SMART-майданчика директор ТОВ "Картографія" Ігор Хмара та керівник відділу ТОВ "ECOMM Co" Сергій Мальцев.

Зусилля одеських організаторів обміну досвідом фахівців у сфері планування, правового забезпечення проектних рішень і розвитку територій в умовах децентралізації, в тому числі організації відкритих торгів для передачі земельних ділянок під забудову об'єднаним громадам високо оцінив керівник групи радників із впровадження державної регіональної політики Програми "U-LEAD з Європою" Матіас Моргнер.

Читайте також: Посли країн G7 разом із Зубком відвідали Чернігівщину

У п'ятницю учасники Літньої школи відвідають з навчальними візитами чотири локації: Авангардівську та Біляївську  ОТГ, а також міста Южне та Білгород-Дністровський. 

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-