Дніпропетровщина - лідер за кількістю і якістю створених ОТГ

Дніпропетровщина - лідер за кількістю і якістю створених ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
За рік на Дніпропетровщині створено 26 об'єднаних територіальних громад. Зараз їх в області шістдесят, ними охоплена більш як половина території.

Про це сьогодні, 5 червня, кореспонденту Укрінформу розповіла Олена Тертишна - директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону України.

- Результати роботи громад Дніпропетровщини відомі на всю Україну: ми лідери за кількісними та якісними показниками. Більше 50% території області охоплені об’єднаними територіальними громадами, їх в Дніпропетровській області вже 60. На момент створення ЦРМС в червні 2017 року громад було 34. Системна та успішна робота забезпечується реалізацією «Стратегії децентралізації Дніпропетровщини», що була розроблена ЦРМС та керівниками структурних підрозділів Дніпропетровської облдержадміністрації. Рік тому це була збірка рекомендацій, це були просто мрії, а зараз же ми маємо кращі практики в реалізації кожного напрямку. На сьогодні наші громади розробили вже понад 30 стратегій свого розвитку, до кінця цього року їх буде 45, - зазначила Тертишна під час Дня відкритих дверей Дніпропетровського ЦРМС.

Зокрема, вона відзначила, що в ряді ОТГ створили Центри надання адміністративних послуг. Минулого року не було ще жодного, а сьогодні їх вже десять. Крім того, тергромади створили свої центри медико-санітарної допомоги (їх вже 8) і далі активно впроваджують медичну реформу. Вже в цьому році планується будівництво 18 некомерційних амбулаторій, повністю оснащених медичним обладнанням, технікою і з відповідним житлом для лікарів.

- У наших територіальних громадах розвивається освітній простір, створена найбільша в Україні кількість опорних шкіл – 19. У травні опорну школу в Солонянській ОТГ відкривав Президент Петро Порошенко, - додала Тертишна.

Іноді доводиться чути, що на Дніпропетровщині такі гарні результати децентралізації, бо це багатий регіон, тому громадам все просто дається. Але директор ДЦРМС з цим не згодна.

- Такі результати досягнуті не тому, що фінансова спроможність наших громад і їх економічний розвиток більш потужний, бо ми промислова область. Все завдяки високому кадровому потенціалу, очільникам наших ОТГ, які формують пріоритети розвитку, спрямованого на збільшення бюджетних надходжень. Маленький приклад: доходи ОТГ за 5 місяців цього року перевиконані у порівнянні з минулим роком на 7 процентів, це третина бюджету Дніпропетровщини. Це означає, що громади працюють на випередження і на розвиток.

Читайте також: Позитивний "смайлик" з Криничанської ОТГ

За її словами, згідно плану перспективного розвитку було заплановано створення 87 громад - з урахуванням міст обласного значення. Їм сьогодні відкрита дорога для об’єднання. Що стосується інших об’єднаних територіальних громад, то їм запропоновано процедуру приєднання тих територій, які є навколо них. Обласна державна адміністрація опрацювала вже 8 подань від громад, до яких хочуть приєднатися сусіди. І такі подання з’являються щомісяця.

Під час заходу Олена Тертишна презентувала оновлений практичний посібник «Стратегія децентралізації Дніпропетровщини», який містить 34 конкретні практики для громад із впровадження адмінреформи та розвитку територій ОТГ.

Його, зокрема, вручили головам трьох новостворених громад Володимиру Савельєву (Перещепинська ОТГ), Валентині Стець (Чумаківська ОТГ) та Дмитру Лисичкіну (Піщанська). Цікаво, що Савельєв, ставши селищним головою, склав повноваження депутата Дніпропетровської обласної ради.

Начальник управління організаційної роботи виконавчого апарату Дніпропетровської облради Ольга Мельникова відзначила, що Дніпропетровський ЦРМС має найкращі відгуки і займає найвищі позиції в рейтингах Мінрегіону. Вона додала, що три округи – Покровський старостинський округ Божедарівської селищної ради, Кочережкінський старостинський округ Вербківської сільської ради та Степнянський Слобожанської селищної ради - занесені до книги, яка буде видана у Хмельницькому на Форумі старост. Також до Хмельницького поїде делегація з п’яти старост ОТГ.

Начальник управління інформаційних технологій та електронного врядування Дніпропетровської ОДА Тетяна Шаповалова відзначила, що напрям електронного врядування і публічних послуг є базовим у розбудові ОТГ. 

Завдяки створеним сервісам покращилося обслуговування не лише в сфері надання адмінпослуг, електронного врядування, а й освіти, медицини, безпеки. Головний інформаційний центр, сервери, понад 30 основних систем, понад 60 ІТ-спеціалістів забезпечують роботу 2 тисяч користувачів корпоративних мереж. Вибудована система безпеки, атестована державною службою, дозволила торік повністю уникнути ураження вірусом «Petya». Голови ОТГ і старости мають всі інструменти для відділеної роботи з документами.

Найкраще реалізували свої стратегії децентралізації та електронного врядування Гречноподіївська, Новоолександрівська, Юріївська, Першотравенська ОТГ.

За напрямком надання публічних послуг через створення системи публічних ЦНАПів кращими названо Грушівську, Ляшківська, Вакулівська, Вербківська, Межівська, яка за власний рахунок відкрила ЦНАП на четвертому місяці своєї роботи, та Томаківська ОТГ.

Начальник управління цивільного захисту Дніпропетровської ОДА Сергій Коваленко одним з головних досягнень вважає те, що в усіх 54 громадах були створені системи цивільного захисту. За минулий рік побудовано два центри безпеки – у Слобожанській та Святовасилівській громаді, яких і відзначено як кращі. Коваленко повідомив, що наразі вирішується питання про виділення з обласного бюджету 20 млн грн для побудови у наступному році ще 5 таких центрів безпеки на територіях ОТГ.

Директор департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА Олена Кришень наголосила, що Міністерство соціальної політики сьогодні приділяє значну увагу питанням створення територіальних центрів і передачу функцій в ОТГ. Сьогодні розглядається питання щодо надання матеріальної бази, обладнання для цих цілей, бо сьогодні не можна переоцінити надання соціальних послуг населенню. Кращою практикою у цьому напрямку володіє Могилівська громада.

Дніпропетровський ЦРМС та Департаментом освіти Дніпропетровської ОДА відзначили, що найбільш якісно презентували створення освітнього простору в ОТГ, володіють моделлю, яку варто переймати й впроваджувати, Юрївська, Василівська, Іларіонівська, Лихівська, Солонянська ОТГ, Петриківська та Покровська громади.

Начальник відділу стратегічного розвитку та моніторингу якості медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Роман Стороженко зазначив, що минулого року в облдержадміністрації були затверджені медичні ради реформ, за пропозиціями яких у цьому році в травні було затверджено спроможну мережу надання медичних послуг в сільській місцевості. Урядом виділено 161,6 млн грн на розвиток медичних послуг на селі. Після погодження в Мінрегіонрозвитку ці кошти будуть розподілені на амбулаторії. А найкращими практиками у медицині володіють Царичанська, Криничанська, Божедарівська ОТГ.

Заступник начальника управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА Світлана Світлична зазначила, що перші кроки в розвитку культури в ОТГ складні, але громади, які вирішили розвивати саме цей напрямок, отримують перевагу. Вона наголосила, що в ОТГ мають на цю статтю витрат закладати не менше 4 відсотків надходжень до бюджету. Дніпропетровщина – єдина область, яка започаткувала міжрегіональні фестивалі. Найбільш творчими громадами визнано Софіівську, Червоногригорівську, Миколаївську, Аулівську, Мирівську ОТГ, яка першою провела День громади.

За напрямком розвитку стратегії здорового способу життя в громадах визначено кращою практику Нивотрудівської громади.

У формуванні спроможних територіальних громад кращою названо Слобожанську ОТГ, яка третій рік поспіль очолює рейтинги України. Об’єднаний бюджет громади цього року становить 380 мільйонів гривень. Також у цій номінації відзначено Вербківську ОТГ, яка обігнала сусідню Богданівську громаду. Новоолександрівська ОТГ у першому рейтингу Мінрегіону України займала 9 місце. І хоча сьогодні кількість громад в країні істотно зросла (до більш як 700), Новоолександрівська ОТГ піднялася на два щаблі вгору, посівши сьоме місце серед усіх громад Дніпропетровщини.

Об’єднані громади почали отримувати землю у свою комунальну власність, що дозволить їм на кінець року затверджувати власні плани просторового розвитку. Тут кращими стали Чкалівська, Новопокровська, Новопавлівська ОТГ.

Лідерами розробки та реалізації стратегії громади стали Новопавлівська, Новопокровська та Чкалівська громади.

У підсумку директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна зазначила, що «Стратегія децентралізації Дніпропетровщини» буде оновлюватися щоквартально. Спеціалісти та експерти моніторитимуть реалізацію і впровадження проектів в кожному з 12-ти секторальних напрямків, але з’являтися вона буде у тих громадах, в яких вона впроваджена і зафіксована як краща.

- Фактично можете вважати, що це «зірочка» на вашому «фюзеляжі». Сьогодні такі зірочки мають 34 об’єднані територіальні громади з 60. Інші 26 мають визначитися, в якому напрямку вони можуть потужно спрацювати, щоб послуга у зразковій моделі вами була впроваджена. Ми будемо вам допомагати спільно з обласною адміністрацією, з фаховим складом Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування та обласною радою, - сказала вона, звертаючись до голів ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Людмила БЛИК, Микола М’ЯКШИКОВ, ДНІПРО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-