На карті Одещини - вже 28 тергромад

На карті Одещини - вже 28 тергромад

Децентралізація
Укрінформ
В Одеському ЦРМС підбили підсумки року реформи децентралізації та співпраці зі ЗМІ.

Експерти Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування сьогодні, 5 червня, підбили підсумки роботи у сфері децентралізації: реформа місцевого самоврядування сприяла появі на карті області 28 об'єднаних територіальних громад. Обговорили і плідну співпрацю з представниками ЗМІ заради покращення взаємодії з населенням при реалізації завдань реформи.

Про здобутки, проблеми, а також перспективи створення у 2018 році восьми нових громад розповіли учасникам прес-кафе "Рік роботи Одеського ЦРМС. Роль ЗМІ у просуванні реформ" співробітники ОЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед ключових пріоритетів нашої роботи упродовж року, що минув, було впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади відповідно до затверджених Кабміном Перспективного плану створення 71 об'єднаної громади Одещини. Заради цього експерти провели більше 300 різноманітних заходів, в яких взяли участь понад три тисячі представників органів місцевого самоврядування, журналістів, фахівців з різних галузей. І очікуємо, що завдяки взаємодії з органами влади, ЗМІ та структурами громадянського суспільства до кінця поточного року в області будуть функціонувати 36 об'єднаних територіальних громад", - зазначила керівник ОЦРМС Юлія Молодожен.

За словами радника з питань комунікації ОЦРМС Євгенії Генової, вони переконалися, що змінити на краще можна все, треба лише наполегливо працювати і не боятись труднощів. Радники Центру з питань децентралізації, регіонального розвитку, управління місцевими фінансами проводили численні онлайн і офлайн-консультації, семінари, тренінги з чільними представниками сільських громад, пояснююючи переваги реформування органів самоврядування. 

Читайте також: Позитивний "смайлик" з Криничанської ОТГ

І це дало результати: у 2-3 рази зросли обсяги бюджетів ОТГ і якість адмінпослуг, які отримує населення, модернізується інфраструктура населених пунктів, з'являються перші плоди медичної та освітньої реформ. 

"Причому неабияку роль у популяризації змін, поширенні досвіду ОТГ, на нашу думку, відіграєте й ви, представники телебачення, інформагентств і газет. Упродовж року, за нашими підрахунками, підготовлено у співпраці з ОЦРМС понад 250 публікацій різного формату - репортажів, телесюжетів, інтерв'ю, що сприяли роз'ясненню населенню особливостей реформи, популяризації здобутків об'єднаних громад та висвітленню шляхів вирішення проблемних питань. Завдяки постійному інформуванню усе більше людей пересвідчуються у перевагах децентралізації і залучаються до цих процесів", - акцентувала Генова.

У самих громадах теж працюють менеджери з питань комунікації. За останні півроку практично всі ОТГ створили свої сторінки у Facebook, працюють над наповненням сайтів, вчаться співпрацювати з журналістами, проводити прес-заходи. 

"Хоч ця робота для них нова, але ми орієнтуємо лідерів громад і менеджерів з комунікації на інформаційну підтримку місцевих ініціатив, презентацію своїх здобутків і роз'яснення мешканцям цілей, яких прагне досягти місцева влади", - наголосила радник з питань комунікації ОЦРМС.

У свою чергу, журналісти деяких видань, зокрема, газети "Вечерняя Одесса", висловили пропозиції щодо співпраці з представниками ОЦРМС та місцевих органів влади у передплатній кампанії, оскільки в такий спосіб ширше коло людей дізнається про позитивні зміни і долучається до процесів децентралізації.  

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-